Све веће интересовање за категоризацију приватног смештаја

НОВИ САД: Нови систем паушалног опорезивања за грађане који пружају услуге смештаја већ даје прве резултате јер је широм Србије појачано интересовање за пријаву капацитета у складу с новим прописима, рекао је потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
zgrade dnevnik arhiva.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Он је указао на то да је од усвајања Закона о угоститељству почетком ове године показано веће интересовање за категоризацију смештаја. Подсетивши на то да је донедавно у Београду било свега 2.500 категорисаних лежајева у приватном смештају, Љајић је казао да је у главном граду ове године поднето око 280 захтева, од којих је највећи број оних који се први пут категоришу, те да је, откако се примењује нови систем опорезивања, у Новом Саду било 74 нова захтева за категоризацију, у Врњачкој бањи 64, а на Златибору 35.

Ти подаци показују да је увођење новог система опорезивања већ дало конкретне резултате и да су људи схватили да им се више исплати да раде у складу са законом него у сивој зони. Надам се да ће истим темпом и остали власници приватног смештаја пријавити своје капацитете јер је нови Закон о угоститељству знатно олакшао пословање и омогућио рад без посредника, као и да по једноставној процедури плаћају тачно утврђен годишњи износ пореза по лежају уз веома прихватљиве износе, рекао је Љајић.


Реалнија слика о броју туриста

Уз поменуте нове мере, за релативно кратко време имаћемо и знатно реалнију слику о броју туриста који посећују Србију јер ће изласком из сиве зоне власника смештаја статистици први пут бити доступни и видљиви и њихови гости, рекао је Љајић.


Он је истакао да су грађани схватили да је много боље да плате од 1.000 до 3.000 динара пореза по лежају годишње, у зависности од категорије у којој је туристички објекат, него да ризикују да буду санкционисани и плате казне које су новим законом прописане и до висине од 350.000 динара.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести