Светска банка: Пореска управа Србије најбоља у Источној Европи

БЕОГРАД: Србија је добила најбољу оцену у целом региону источне Европе и централне Азије за процесе везане за администрирање пореза након подношења пореских пријава, показује извештај Светске банке "Paying taxes" за 2018. годину, који је данас представљен у Београду.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Плаћање пореза у Србији лакше је него пре пет година, али има простора за даље унапређење, оцењује се у извештају, који је Светска банка израдила у сарадњи са ревизорско консултантском компанијом Прајсвотерхаус Куперс. 

У извештају се наводи да је време потребно за извршавање пореских обавеза у Србији скраћено за 53 сата у односу на 2013, и да је број плаћања на шалтерима преполовљен са 67 на 33 у току истог периода, највише захваљујући увођењу и унапређењу електронских система за подношење пореских пријава и плаћање пореза у Србији.

Укупно оптерећење порезима и доприносима за Србију износи 39,7 посто, што је незнатно испод светског просека од 40,5 процената.

Према квалитету процеса везаних за администрирање пореза, Србија се налази на 82. месту на листи од 190 земаља света. 

Примена технологије од стране пореских обвезника и администрације утицала је на смањење оптерећености извршења пореских обавеза за фирме у Србији, један је од закључака извештаја. 

Додаје се да је Србија предузела континуиране напоре у протеклим годинама како би побољшала пословну и инвестициону климу у земљи, а да је то имало ефекта показало се кроз знатно побољшану позицију Србије на Дуинг бизнис листи.

Ти напори, у комбинацији са политичком стабилношћу, успешном консолидацијом фискалног дефицита, текућом реформом јавне администрације и структуралним реформама, допринели су значајно стабилном расту локалне економије и учинили су Србију знатно лакшом дестинацијом за пословање.

Србија је на правом путу да створи транспарентан и ефикасан порески систем, због чега се у будућем периоду очекује наставак реформи у том смеру, што ће знатно утицати на даљи напредак, закључује се у поглављу извештаја о Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести