Светски економски форум: Фискалне кризе највећа претња

ДАВОС: Потенцијалне фискалне кризе највећи су ризик за глобално пословање, показало је ново истраживање Светског економског форума (WEF), које истовремено открива велике разлике у гледиштима између региона света по овом питању.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Тако су у Северној Америци и Европи сајбер напади окарактерисани као највећи ризик, док ризици везани за животну средину и природне катастрофе изазивају највећу забринутост у Јужној Азији, Источној Азији и Пацифику, преноси агенција Ројтерс.

Генерално су, ипак, фискалне кризе у самом врху ризика који прете пословању на глобалном нивоу у наредних десет година, а следе сајбер напади и незапосленост или недовољна запосленост, показала је анкета WEF-а, у којој је учествовало 12.897 пословних лидера из 133 земље света.

У тренутку када се глобални економски раст чини крхким, пословни лидери су дубоко забринути у погледу фискалне отпорности својих држава, поручује Емилио Гранадос-Францо, шеф WEF-ове агенде за глобалне ризике.

Истовремено, сајбер претња и даље остаје главни ризик због њене брзе еволуције и растућег реметилачког потенцијала, додао је он.

"Шок цена енергије" налази се на четвртом месту највећих претњи по оцени светских бизнисмена, на петом су ризици повезани с "неуспехом у националном управљању", а на шестом месту је "дубока друштвена нестабилност".

На Блиском истоку и у Северној Африци "шок цена енергије" водећи је ризик због континуране нестабилности цена и производње, а у подсахарској Африци, где је незапосленост младих изнад 13 одсто, пословни лидери су забринути због неспособности њихових економија да креирају нова радна места.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести