Светски туризам краћи за 1.300 милијарди долара

МАДРИД: Прошла година је била најгора у историји туризма с падом међународних долазака од 74 процента и губитком извозних прихода од туризма у износу од 1.300 милијарди долара, према најновијем извештају Светске туристичке организације (УНВТО).
t
Фото: pixabay.com

Туристичке дестинације широм планете дочекале су милијарду страних гостију мање 2020. у односу на претходну годину, због пада потражње без преседана и уведених ограничења путовања у готово свим деловима света.

Прошлогодишњи суноврат међународних долазака вишеструко надмашује пад од 4,0 процента који је светски туризам забележио током глобалне финансијске кризе 2009. године, напомиње се у извештају.

Према најновијем барометру УНВТО, колапс међународних путовања резултирао је губитком извозних прихода од туризма у износу који се процењује на 1,3 билиона долара, што је за преко 11 пута више од губитка забележеног током глобалне кризе 2009.

Корона криза је, како истиче УНВТО, довела у опасност између 100 и 120 милиона радних места у туризму, од којих су многа у малим и средњим предузећима.

Иако је много учињено да се омогуће безбедна међународних путовања са здравственог становишта, свесни смо да криза још увек није готова, каже генерани секретар УНВТО Зураб Пололикашвили.

Због еволуирања вируса, многе земље сада поново уводе строжа ограничења путовања, која укључују обавезно тестирање, карантин, а у неким случајевима и потпуно затварање граница, што све отежава обнову међународних путовања, наводе из Светске туристичке организације са седиштем у Мадриду.

Истовремено, надају се да ће постепено увођење вакцине против короне помоћи враћању поверења потрошача и допринети ублажавању ограничења путовања и поступној нормализацији путовања током 2021. године.

"Хармонизација, координација и дигитализација мера у области путовања које се односе на смањење ризика од ковида-19, укључујући потврде о тестирању и вакцинацији, главни су темељи за унапређење сигурности путовања и опоравак туризма када услови то дозволе", закључио је Пололикашвили.

Према анкети коју је УНВТО спровео међу туристичким посленицима, 43 посто њих не види повратак путовања на претпандемијски ниво пре 2023. године, чак 41 проценат не очекује то пре 2024. и касније, док само 15 одсто предвиђа потпуни опоравак у 2022.

Према сценарију УНВТО-а за период 2021-2024, процењује се да би повратак међународног турисма на ниво из 2019. године могао да потраје две и по до четири године.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести