Сви путеви воде у Руму - општину с повољним пословним окружењем

РУМА: Рума, Нови Сад, Лесковац и Чачак су актуелни добитници регионалног БФЦ СЕЕ признања, с обзиром на то да су прошли још један циклус цертификације и потврдили статус локалних самоуправа са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи.
 Ruma Foto:Dnevnik.rs
Фото: Рума Фото:Дневник.рс

Овај сертификат додељује регионална мрежа партнерских организација из Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније и Србије.

Руми је ово четврта сертификација и добијена је са чак 91. процентом испуњености критеријума за добијање статуса општине са повољним пословним окружењем.

Први човек румске општине Слађан Манчић је тим поводом нагласио да свакако импонује чињеница да је по четврти пут добијен цертификат са највишим процентом испуњености критеријума.

То показује да, из године у годину, подижемо, пре свега, оно за шта смо ми надлежни, а то су услуге према свим грађанима, постали смо прави сервис. Са друге стране, унапређујемо и нашу Општинску управу у смислу дигитализације, електронске управе док, истовремено, спроводимо, рекао бих од самог почетка од како смо овде, односно слушамо предлоге грађана. Узимамо у обзир њихове захтеве, жеље и све оно што они мисле да је потребно да радимо у њиховим срединама, то кроз Партиципативно буyетирање стављамо у буџет, а потом и реализујемо, истакао је председник Манчић.

Он је додао и да се Рума развија у један озбиљан град и да постоји намера да се убудуће још боље ради.


Стара Пазова и Пећинци

Од 59 локалних самоуправа из региона које су приступиле БФЦ СЕЕ програму у оквиру треће едиције стандарда, њих 34 је сертификовано, а међу њима и девет градова и општина из Србије.

Поред актуелних добитника, важећи БФЦ СЕЕ цертификат имају и Шабац, Ћуприја, Пожаревац, Стара Пазова и Пећинци.


Инвеститори из Европске уније апсолутно гледају цертификат НАЛЕД-а, БФЦ-а, сарадњу са ГИЗ-ом, а Рума има са свим тим институцијама и организацијама има добру сарадњу. Успели смо да од свих тих институција добијемо све могуће цертификате и са правом имамо статус општине са повољном пословном климом за инвестициона улагања, рекао је Слађан Манчић.

Оно што радује је и чињеница да не јењава интересовање инвеститора за улагање у румску општину, а да се локална самоуправа једнако бори за сваку инвестицију и нова радна места, да људи могу да раде и издржавају своје породице, поручује председник Манчић.

БФЦ СЕЕ је јединствени програм у југоисточној Европи који локалним самоуправама нуди смернице за унапређење квалитета услуга и информација за постојећу привреду и потенцијалне улагаче, који на основу БФЦ критеријума могу да мере локалне услове пословања у пет земаља. На путу до цертификата градови и општине морају да испуне 10 критеријума, међу којима су постојање стратегије развоја, функционалне Канцеларије за локални економски развој и Привредног савета, адекватну инфраструктуру, ефикасан процес издавања грађевинских дозвола и стимулативну политику за развој предузетништва.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести