Табаковић: ББ+ награда за одговорну политику и стабилност

БЕОГРАД: Гувернер НБС Јоргованка Табаковић је поводом подизања кредитног рејтинга Србије изјавила да то значи де се уводимо у ред земаља које су уређене и у којој се одговорно води економска политика и држи до своје стабилности.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

Ово је награда, признање, а не орден, односно признање за већ урађено и потреба да стабилност очувамо, рекла је Табаковић за тв Пинк поводом повећања кредитног рејтинга Србије са "ББ" на "ББ+" од стране рејтинг агенције "Фич".

Она је истакла да је оног тренутка када је добила ту вест помислила да је за њу као гувернера мера успеха то кад грађанин зна да треба да плати рату кредита, а не брине колика је рата и да не брине да ће му курс пореметити планове.

Подсетила је на то да су за годину дана успели да снизе инфлацију (2013.), што је било тешко, али да сада имамо стабилну и ниску инфлацију и стабилан курс.

Онда је председник Александар Вучић сав свој политички капитал и рачун који грађанима жели да приложи ставио у службу развоја земље, истакла је Табаковић.

Она је истакла макроекономску стабилност која подрзумева да држава има и вишак, фискални суфицит, да се води рачуна о наплати пореза.

То што се више заради, то се улаже у јефтиније кредите да се замене стари који су били скупи и у инфраструктурне пројекте, рекла је Табаковић напомињући и да се кредитни рејтинг Србије мери први пут од 2004. године.

Она је истакла и да је Србија школски пример како савети ММФ-а и одговорно понашање могу да доведу до раста и штедње.

Табаковић је нагласила и да се раст плата и пензија не гледа као трошак, већ као инвеститрање у раст, јер домаћа тражња јесте нешто што ће нас заштити од успоравања у светској привреди.

Гуверенр је нагласила и да с еналазимо у инвестиционом циклусу, који треба да буде подстакнут инвестицијама и домаћом тражњом, а да је циљ да грађани кроз плату осете да су награђени и да им се побољша животни стандард.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести