Табаковић: Динар доноси добит

БЕОГРАД: Динарска штедња у октобру износила је 75 милијарди динара и више од четири пута већа је него на крају 2012. године када је почео њен снажан раст, рекла је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Одлука свих нас где ћемо улозити новац и да ли ћемо штедети зависи од личних и индивидуалних потреба, зеља и планова, а улога Народне банке Србије јесте да обезбеђивањем сигурности штедње, као и веће осплативости штедње у домаћој валути помогне грађанима при доносењу таквих одлука, навела је Табаковић у тексту за Новости, поводом Светског дана штедње.

Она истиче да се уверење које је изразила пре неколико година да ће у предстојећем периоду динарска стедањ тек добити на значају у потпуности остварује.

О томе најбоље говоре подаци о расту динарске штедње, истиче гувернер и наводи да о интензивном расту динарске стедње сликовито говори и податак да је у протеклих годину дана, од октобра прошле године, повећана готово за трећину.

Она каже да се, упркос тешком наслеђу из прослости које се огледало у хиперинфлацији и сталном слабљењу динара, што је за последицу имало нарусено поверење грађана у домаћу валуту, банке и целокупан економски систем, преданим и одговорним вишегодишњим радом враћена вера грађана у динар и у економску и финансијску стабилност.

Враћање поверења у али и већа исплативост стедње у динарима резултат су повољних услова које је својом политком створила НБС у виду ниске и стабилне инфлације већ друже од шест година заредом и релативне стабилности курса динара, истакла је Табаковић додајући да и анализе показују да се висе исплати стедети у динарима и него у девизама и на краћи и на дужи рок.

Томе доприносе и висе камате на динарску штедњу, као и то што се камата на динарску штедњу не опорезује, наводи она и закључује да виша динаризација значи и већу ефикасност монетарне политике, а тиме и већу отпорност наше економије на изазове из непредвидивог међународног окружења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести