Табаковић: Извоз Србије достигао преткризни ниво

БЕОГРАД: Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је извоз Србије достигао преткризни ниво, при чему је у августу раст забележила производња и укупне и прерађивачке индустрије, због чега већ следеће године очекује привредни раст Србије од шест одсто.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Табаковић, која је и гувернер Србије у ММФ-у, присуствовала је данас пленарном састанку Међународног монетарног и финансијског комитета (International Monetary and Financial Committee - IMFC), као и састанку Конституенце Швајцарске, саопштила је НБС.

"У Србији је у августу производња и укупне и прерађивачке индустрије била на нивоу који је 3,1 одсто односно 1,3 одсто изнад преткризног нивоа, а и извоз је достигао преткризни ниво. Поверење је сачувано, а већ следеће године очекујемо раст од око шест одсто, што значи потпуни опоравак од ефеката пандемије, којем ће државне инвестиције битно доприносити", рекла је Табаковић.

Ипак, наш посао не сматрам завршеним, јер се он никад не завршава, рекла је гувернерка и додала да ће централна банка наставити да прати сва кретања и реагује ако процени да има потребе.

Састанак је одржан у оквиру Годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Светске банке, која се, због актуелне здравствене ситуације, одржава у виртуелном формату.

Оцењено је да се глобални економски изгледи побољшавају, али и да постоје разлике међу земљама, односно да је опоравак делимичан и неуједначен. Закључак је да сви морају заједно да раде на пружању подршке најугроженијим земљама и да је сада тренутак да се изгради отпорнија будућност.

Такође да политике морају да сачувају поверење, подрже радна места и подстичу раст.

Састанку Међународног монетарног и финансијског комитета присуствовали су највиши званичници који представљају своје земље у овим међународним финансијским институцијама.

Табаковић је на састанку Конституенце Швајцарске упознала остале земље чланице Конституенце да је у Србији одмах у марту успостављен Кризни штаб за економију, којим је руководио председник Србије Александар Вучић.

„Наставили смо да делујемо координирано - у Србији је донет огроман пакет мера, чија је вредност преко 12 одсто бруто домаћег производа”, казала је Табаковић.

Брзина реакције и обимност пакета показали су се као кључни за спречавање преливања негативних ефеката пандемије на тржиште рада и производне капацитете.

Међународни монетарни фонд је оценио да је Србија донела снажан, правовремен и свеобухватан пакет мера, којим је подржана домаћа тражња и спречен пад пословног и потрошачког поверења у тренуцима када је глобални песимизам био најизраженији.

НБС пратила је све тржишне учеснике, смањивала референтну каматну стопу, обезбеђивала ликвидност на потребне рокове и у потребним валутама, прописивала мораторијум у отплати кредитних обавеза и на друге начине олакшавала отплату кредита и подржавала кредитну активност.

Србија је задржала одличан приступ светском финансијском тржишту и у условима када су неизвесности биле велике.

И током ове ситуације очувала је пуну ценовну, макроекономску и финансијску стабилност.

Све су то разлози због којих су дугорочни инвеститори наставили да указују поверење Србији и даље високим страним директним инвестицијама, наведено је у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести