Табаковић: Круна наших напора је оно што је у новчаницима

БЕОГРАД: Три милијарде евра нето страних инвестиција у 2018. години, релативно стабилан курс и вишегодишња ниска и стабилна инфлација, круна је свих наших напора који треба да буду видљиви у новчаницима грађана, изјавила је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. 
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"У томе се огледа и храброст за доношење тешких одлука, али и стрпљење грађана", каже Табаковић за ТВ Прву. 

Упитана да ли је за њу вест године то што је Агенција Блумберг прогласила динар другом најјачом валутом на свету, Табаковић истиче да је за њу вест свако ново отворено радно место и свака зарађена плата радника у новој фабрици, младог лекара у болници, васпитачице у новоотвореном вртићу. 

"То је за мене вест године, а треба да буде вест и наредних година. У тренутку када примите прву зарађену плату тада схватите вредност свих напора нас који говоримо и радимо на ниској инфлацији, стабилном курсу и довођењу инвеститора", рекла је гувернер НБС.

Навела је да се нада да грађани на курсну листу и на инфлацију више не гледају са страхом који су дуго година с правом имали. 

"За ових неколико година уназад у стању смо да тврдимо да штедимо док имамо и да се спремамо за тешка времена ако их буде", рекла је Табаковић. 

Поводом најаве промене политике Европске централне банке, Табаковић је рекла да пројекције НБС говоре да до половине 2019. Европска централна банка неће мењати своје одлуке које могу да резултирају скупљим кредитима. 

Поручила је да ни држава ни грађани не смеју да троше преко оног колико могу да зараде. 

"Морамо увек да рачунамо на тежа времена и у тренутку док су она лакша, односно камата нижа, да стварамо залихе и резерве које ће нам омогућити да безболније преживимо све оно што други креирају, а ми трпимо као колатералну штету", рекла је Табаковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести