Табаковић на КБФ: Кључне теме Форума промене које доноси 4.0

БЕОГРАД: Кључне теме о којима ће најважнији креатори економске политике дискутовати на Копаоник бизнис форуму (КБФ) ове године биће питања колико је Србија спремна за промене које Индустрија 4.0 доноси, да ли је наш образовни систем способан да подржи "нову" индустрију и на који начин се дефинише политика инклузивног раста.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Учешће на Форуму, који ће се одржати од 1. до 4. марта на Копаонику, потврдила је и гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

"Захваљујући стабилизацији српске економије и потпуном економском заокрету који је направљен у протеклим годинама, ми на овогодишњем Копаоник бизнис форуму можемо да говоримо о темама као што су четврта индустријска револуција, дигитализација и иновације", изјавила је Табаковић.

Додаје да је Србија данас земља са уређеним јавним финансијама, ниском и стабилном инфлацијом, релативно стабилним курсом, земља са двоцифреним стопама раста извоза и инвестиција, као и снажним падом незапослености и растом зарада у приватном сектору.

"У области дигитализације Народна банка Србије преузела је једну од лидерских улога у увођењу система за инстант плаћања, у којем се трансакције обављају за мање од секунде, чиме је била чак и испред Европске централне банке. Тренутно радимо на другој фази тог пројекта која подразумева омогућавање инстант плаћања на продајном месту коришћењем IPS QR кода", истакла је Табаковић.

Мање од три недеље остало је до почетка највећег економског скупа у земљи, а поред прегледа стања глобалне економије, са акцентом на ЕУ и Западни Балкан, економским резултатима који су остварени у протеклој години у Србији, на Копаоник бизнис форуму говориће се и о неопходности реформи које нису доминантно у домену економије већ обухватају друге друштвене сфере.

Како се наводи у саопштењу организатора, на панелима ће се дискутовати и о томе каква је веза 4.0 Индустрије са стратегијом паметне специјализације, о климатским променама и улози циркуларне економије.

Копаоник бизнис форум биће место на коме ће се указати на шансу коју Србија има да, сада када је постигнута макроекономска стабилност, кроз реформе, достигне амбициознији раст, као и на услове и препреке које се морају савладати да би се тај амбициозни план и остварио, наводе организатори КБФ-а.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести