Табаковић: Поверење међународних инвеститора у Србију

БЕОГРАД: У амбијенту глобалне економске кризе изазване пандемијом вируса корона Србија је на међународном финансијском тржишту остварила успех емитујући седмогодишњу еврообвезницу у износу од две милијарде евра по купонској стопи од 3,125 одсто, саопштила је Народна банка Србије.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"После две прошлогодишње изузетно успешне емисије еврообвезница у јуну и новембру, ово је још један доказ да међународни инвеститори имају пуно поверење у економију Србије, њену стабилност и перспективе, посебно имајући у виду ни мало повољне глобалне економске услове у којима је ова аукција одржана", изјавила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

На аукцији је учествовало више од 300 најугледнијих инвеститора из целог света - Европске Уније, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава.

Тражња за српским еврообвезницама била је висока, током аукције је износила готово седам милијарди евра и вишеструко је премашила планирани износ емисије, односно реализованих две милијарде евра.

Захваљујући толикој тражњи Србија је успела да трошак задуживања током аукције спусти за пола процентног поена, наводи НБС

"То значи да нас инвеститори већ посматрају као земљу која је по својим резултатима блиска нивоу земаља ЕУ, што овај успех чини још већим", истакла је Табаковић.

Средства прикупљена аукцијом 11. маја биће искоришћена за финансирање програма подршке реалном сектору, односно привреди у условима глобалне економске кризе изазване вирусом корона, наводи НБС.

"Емисија обвезница је додатна потврда уверења међународних инвеститора да ће Србија ову кризу пребродити успешније него друге земље", рекла је Табаковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести