Табаковић: Србија није ризична за улагања, инвестициони рејтинг на дохват

БЕОГРАД: Премија ризика Србије је сада међу најнижим у региону, а 12. новембра се спустила на свега 34 базна поена, изјавила је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

Истичући да су знатном паду премије ризика у већој мери допринели домаћи фактори, Табаковић је на конференцији за новинаре у НБС, рекла да се претходних месеци премија ризика неколико пута спустила испод нивоа од 50 базних поена, а 12. новембра је достигла и своју најнижу вредност од 34 базна поена.

"Желим да истакнем и да је Србија дошла на корак од добијања инвестиционог рејтинга, карактеристичног за економије које одликује висока сигурност улагања, што је не само потврда економског напретка и резултата које остварујемо већ и доприноси даљем побољшању услова финансирања и инвестирања у Србији", додала је гувернер.

Констатујући да се смањују и валутни и ризик рефинансирања, Табаковић је то аргументовала поновном успешном емисије десетогодишње еврообвезнице емитоване прошле недеље на међународном финансијском тржишту.

Емисија је, како је нагласила, реализована по најнижој стопи приноса до сада од 1,25 одсто, што су, каже, услови које остварују земље са инвестиционим кредитним рејтингом.

"Ова средства намењена су искључиво за исплату раније узетог скупог дуга у доларима, што значи да се по овом основу не повећава јавни дуг, док се смањују трошкови камата", поручила је Табаковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести