Табаковић: За сада нема повећања каматних стопа у 2022.

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да у Србији неће доћи до повећавања каматних стопа на евро индексиране кредите јер, како каже, из Европске централне банке (ЕЦБ), чије одлуке утичу и на наше тржиште, говоре да неће подизати каматне стопе.
Tabakovic Jorgovanka/Tanjug/D. Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл/Табаковић Јоргованка

Табаковић је навела да је Банка Енглеске подигла каматне стопе, али да америчке Федералне резерве (ФЕД) и Европска централна банка (ЕЦБ) то још не намеравају.

"ЕЦБ своје програме куповине активе смањују и за сада оно што комуницирају јавно, кажу да неће бити повећања каматне стопе, јер и они, као и ми, воде рачуна о томе да ми морамо задржавањем каматних стопа да подстичемо раст и потрошњу грађана", рекла је Табаковић за ТВ Прва.

Да ли ће и како, наводи, околности довести до промене у одлукама ЕЦБ-а остаје да се види.

"За сада не постоји реалан страх да ће у 2022. години да се повећавају камате на евро индексиране кредите, јер велики број банака које су овде код нас позајмљују новац из матица из иностранства, па у тој мери ми зависимо од тих одлука ЕЦД-а", истакла је Табаковић.

Гувернер је нагласила да је и овој ситуацији важан кредитни рејтинг земље и да је од великог значаја када нам кредитне рејтинг агенције кажу да је Србија задржала кредитни рејтинг и побољшала изгледе за инвестициони.

"То за грађане значи да имају сигурност да Србија иде добрим путем и то значи да ће задржавање каматних стопа за годину дана остати или порасти готово безначајно", рекла је Табаковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести