Тепавчевић: Нова Стратегија запошљавања до краја јануара

Министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила да се очекује да до краја јануара следеће године буде усвојена Стратегија запошљавања за период 2021-2026. године.
kisic tepavcevic
Фото: Tanjug (video)

БЕОГРАД: Национална служба за запошљавање прославља 99 година постојања, а министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић тим поводом је изјавила да се очекује да до краја јануара следеће године буде усвојена Стратегија запошљавања за период 2021-2026. године.

Кисић Тепавчевић је на обележавању јубилеја Националне службе за запошљавање, навела да је главни циљ тог стратешког документа омогућавање континуираног раста запослености.

Министарка је истакла да ће у Стратегији посебна пажња бити усмерена на категорије теже запошљивих лица, међу којима су млади, особе са инвалидитетом, корисници новчане социјалне помоћи, Роми.

Према њеним речима, Национална служба за запошљавање и поред бројних тешкоћа ове године је остварила готово све циљеве у реализацији политике запошљавања.

"Спремност Националне службе са подршком комплетне државе је сигурно наша велика снага која ће нам омогућити да реализујемо циљеве и наредне године, која свакако неће бити лака", рекла је Кисић Тепавчевић.

Говорећи о изазовима које је ове године изазвала пандемија вируса корона, Кисић Тепавчевић је навела да је Влада Србије од почетка пандемије Ковид 19 била фокусирана на очување стабилности привредног и економског система, као и да су сви досадашњи параметри показали да се наша земља много боље суочила са изазовима него богатије земље.

"Што се политике запошљавања тиче, остварен је циљ да у овој години стопа незапослености буде испод 10 одсто, што је изузетно велики успех“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Додала је да изазови које је са собом донела епидемија Ковид 19 одавно нису само здравственог карактера, већ имају и социјални и економски карактер.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је мерама Владе Србије у време епидемије Ковид 19 обезбеђена значајна економска стабилност.

Мартиновић је додао да је стопа незапослености у последњем кварталу 2020. године девет одсто, што је мање у односу на исти квартал прошле године, као и да је број лица на евиденцији Националне службе за запошљавање никад мањи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести