Тесла већ профитирао милијарду долара од улагања у биткоин

ЊУЈОРК: Амерички произвођач електричних аутомобила "Тесла" остварио је отприлике милијарду долара добити на папиру од улагања у биткоине, каже Данијел Ив, аналитичар компаније Ведбуш Секјуритис.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Компанија је „на путу да од улагања у биткоин заради више него од продаје својих електричних возила (ЕВ) у целој 2020. години“, оценио је Ив у једном тексту објављеном у суботу, преноси ЦНБЦ.

Почетком овог месеца "Тесла" је обелоданио у поднеску достављеном Комисији за хартије од вредности да је купио биткоине у вредности 1,5 милијарди долара ради „флексибилније даље диверзификације и максимизирања поврата од готовинских средстава“.

Куповина је обављена у јануару, навела је компанија, не откривајући када тачно и по којој цени. За сада није познато да ли је "Тесла" продао неки од купљених биткоина.

Највећа светска дигитална валута је ове године забележила невиђени раст, достижући стално нове рекордне нивое. Тржишна капитализација овог новчића је прошле недеље први пут премашила 1,0 билион долара, ојачавши од почетка године до сада 94 посто.

Данијел Ив није објаснио у тексту како је дошао до рачунице о "Теслиној" заради на биткоину.  Према подацима КоинДеска, цена ове криптовалуте је 31. јануара била на дневном максимуму од 34.793,45 долара, а 20. фебруара, када је Ив објавио своју белешку, износила је 57.487,03 долара, напомиње ЦНБЦ.

То је раст од око 65 посто, што значи да би "Теслина" добит од улагања 1,5 милијарди долара у биткоин у том временском периоду износила око 975 милиона долара. Будући да биткоин бележи данас нови историјски максимум од 58.332,36 долара, "Теслин" профит премашује милијарду долара.

„Иако је улагање у биткоин споредна ствар за ''Теслу'', очигледно је да је то била добра полазна инвестиција и тренд за који очекујемо да би у наредних 12 до 18 месеци могао да запљусне друге компаније којима се јавно тргује“, додао је Ив.

Главни извршни директор "Тесле" Илон Маск, који подржава дигиталне валуте, недавно је изјавио да је биткоин „једноставно мање глуп облик ликвидности од чувања готовине, или само мало бољи“. Међутим, у суботу је написао на Твитеру да је цена биткоина и друге водеће виртуелне валуте етереума „изгледа висока“.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести