Тјурдењев: У развој НИС уложено више од 3 милијарде евра

БЕОГРАД: У развој Нафтне индустрије Србије уложено је у протеклој деценији више од три милијарде евра, изјавио је генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев поводом 10. годишњице пословања руске компаније Гаспром њефт у Србији.
nis gasprom
Фото: Ilustracija

Тјурдењев је, у интервјуу агенцији Енергy Интеллигенце, рекао да се за последњих 10 година НИС "озбиљно променио“ и да о томе најбоље говори динамика финансијских показатеља компаније.

Он је истакао да је пре доласка компаније Гаспром њефт, НИС акционарима доносио губитке у висини од око 100 милиона америчких долара, а да је према резултатима за 2018. годину чиста добит компаније била већа од 250 милиона америчких долара, док је ЕБИТДА износила 500 милиона долара, наводи се у саопштењу НИС-а.

Према његовим речима, један од кључних пројеката претходне деценије била је модернизација Рафинерије нафте у Панчеву којом је у Србији омогућена производња горива стандарда евро 5.

Тјурдењев је додао да је то НИС-у омогућило да увећа свој удео на тржишту нафтних деривата Србије, али и да наступи на тржиштима земаља региона. Тако НИС, поред Србије где има 315 малопродајних објеката, руководи и мрежом од 90 бензинских станица у Босни и Херцеговини, Бугарској и Румунији.

Генерални директор НИС-а је навео да се у Рафинерији у Панчеву реализује пројекат Дубока прерада, који је кључни у другој фази модернизације те фабрике.

Вредност пројекта премашује 300 милиона евра. Пуштање тог комплекса у рад ће сврстати нашу рафинерију нафте у исти ред са најбољим рафинеријама у свету са показатељем дубине прераде преко 99 одсто. То ће нам омогућити да производимо више бензина и дизела и да обуставимо производњу мазута са великом количином сумпора, рекао је Тјурдењев.

Поред тога, НИС спроводи истраживања нафте и гаса у БиХ и Румунији са циљем да и у тим државама покрене комерцијалну производњу.

Тјурдењев је додао да је, такође, извршена диверсификација пословања и да НИС, у сарадњи са Гаспром енергохолдингом, гради гасно-парну електрану у Панчеву.

Поред тога, сопственим капацитетима смо изградили неколико малих електрана за производњу електричне и топлотне енергије, на осам гасних и нафтних поља чија је укупна инсталисана снага око 14МЊ. Такође, на гасним пољима у Румунији је

у току изградња мале електране за производњу електричне енергије укупне инсталисане снаге 7,5 MW, рекао је први човек НИС-а.

Такође је Истакао да је НИС-овом Стратегијом развоја покренут нови циклус инвестиција током ког се у периоду од 2017. до 2025. године инвестира још око две милијарде евра.

Ако узмемо у обзир актуелни период, који је преостао до 2025. године, то је 1,4 милијарде евра. Прошле године смо инвестирали 41 милијарду динара, односно 347 милиона евра што је 55 одсто више него годину дана раније. НИС је наставио тренд раста инвестиција и ове године. Тако је за првих шест месеци ове године у стратешке пројекте НИС-а уложено 18,4 милијарде динара или 156 милиона евра, што је седам одсто више него у истом периоду прошле године, рекао је Тјурдењев, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести