ТОС: У првих пет месеци више и гостију и ноћења      

БЕОГРАД: Прве процене локалних туристичких организација показују да се може очекивати да ће овогодишња летња туристичка сезона у Србији бити боља од прошлогодишње, упркос лошијим временским приликама у претходним месецима, кажу у Туристичкој организацији Србије.
brodovi turisti kej filip.
Фото: Dnevnik.rs

Током летње сезоне, уобичајено, најпосећеније дестинације су и даље Београд, Нови Сад, Ниш, Златибор и Копаоник, као и бање – Врњачка, Сокобања, Горња Трепча, Ковиљача и Луковска.

Подаци о посети током летњих месеци очекују се у октобру, а они за период од јануара до маја показују да је у нашој земљи боравио 1,2 милион туриста, што је четири одсто више у односу на исти период 2018. године. Већи је и број ноћења – 3.550.395, што је шест одсто више него у периоду јануар–мај прошле године, а тас на ваги је у корист домаћих туриста, којих је било 722.063, односно шест одсто више. Пораст се бележи и у посетама страних гостију, којих је од почетка године до маја било три одсто више, односно 570.688.

Домаћи гости, кажу у ТОС-у, највише су боравили у планинским местима, потом бањама, а више од половине страних туриста за одмор је изабрало Београд. Највише је гостију из Босне и Херцеговине, Црне Горе, а следе туристи из Кине, Румуније, Хрватске...

Бројни фестивали, попут Егзита, Гуче, Лове феста у Врњачкој Бањи, Беер феста, изузетно су привлачна дестинација за стране туристе, а статистика показује гости из иностранства у просеку у време фестивала у Србији проведу два дана.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести