Трговинска размена Француске и Србије премашила милијарду евра

БЕОГРАД: Економски односи Француске и Србије стално напредују, а протекле године је трговинска размена двеју земаља премашила милијарду евра, изјавио је данас отправник послова Амбасаде Француске Фатих Акцал на свечаности коју је у хотелу Хајат приредила Француско-српска привредна комора (ЧИФС).
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Акцал је захвалио француско-српској пословној заједници на константном раду на јачању ових односа и изразио уверење да ће скори долазак новог француског амбасадора додатно подстакнути билатералну размену, јер ће његов приоритет бити поспешивање економске сарадње.

Нови председник Француско-српске привредне коморе Драган Стокић истако је да је приоритет те организације свеобухватна подршка њеним члановима, али и пружање оперативне помоћи свим предузећима која желе да раде на српском тржишту.

Он је подсетио да су ефикасност Коморе препознала и корејска, чилеанска, као и нека америчка предузећа с којима је ЧИФС радила.

У току свечаности уручене су и две Гран при награде у области друштвено одговорног пословања и иновација.

Први Гран при добила је комапнија "Тигар тајерс", која послује у саставу "Мишлен групе" за пројекат под називом “Гроувинг тугедер” намењен локалној заједници у областима образовања, здравства, безбедности и екологије.

"Тигар" је у овај пројекат прошле године уложио више од 100.000 евра, а од 2013. у различите пројекте тог типа преко два милиона евра.

Друга Гран при награда, у области иновација, додељена је стартапу Еко Био Инвест за производњу иновативног материјала БиоСол, сличног пластици по карактеристикама, али органског и природног порекла.

Материјал су цертификовале европске и америчке лабораторија као нетоксичан и биоразградив.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести