Трговинска размена с Мађарском расте, циљ да буде 4 милијарде евра    

БЕОГРАД: Спољнотрговиснка размена Србије и Мађарске је прошле године износила 3,65 милијарди евра и Мађарска је наш пети трговински партнер, изјавио је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и додао да је циљ да размена ове године достигне четири милијарде евра.
v
Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

Он је после седнице Заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске рекао да је та седница како и његов билатерални састанак са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом у функцији припрема за предстојећу заједничку седницу две владе, која би требало да се одржи следећег месеца.

Прошле године дошло је до значајног повећања нашег извоза који је износио 1,5 милијарди евра. Наша укупна трговинска размена у прва три месеца ове године је износила 824 милиона евра при чему је остварен суфицит на нашој страни, рекао је  Момировић на конференцији за новинаре после седнице комисије.

Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто је рекао да је данас усвојено неколико одлука и заједничких ставова који би требало да допринесу побољшању енергетског стања у обе земље као и унапређењу прекограничне сарадње.

Једна од одлука је да се гради нафтовод од Алђа у Мађарској до Новог Сада у дужини нешто већој од 100 а градили би га мађарски МОЛ и српскаТранснафта. Биће формирано и ново мешовито предузеће које ће учествовати у модернизацији електромреже а сагласили смо се  и да изградимо модеран гранични прелаз Реске-Хоргош на ауто-путу и да он буде у складу са најмодернијим европским стандардима, рекао је Сијарто.

Додао је да ће одговарајући споразуми везани за ове договоре бити потписани на заједничкој седници две владе.

Двојица министара су изразила саучешће породицама жртава прошлонедељних трагедија у Србији.

Они су пре обраћања новинарима потписали Протокол са заседања заједничке комисије а потписан је и Меморандум о пословној сарадњи између РТС-а и мађарских телевизија МТВА и ДУНА.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести