Трговинска размена Србије и Немачке избалансирана, свакоме по четири милијарде евра

БЕОГРАД: Трговинска размена између Немачке и Србије последњих година је избалансирана, па је извоз и увоз протекле године био готово изједначен и износио је по четири милијарде евра, откривају резултати најновијег економског истраживања Немачко-српске привредне коморе о инвестиционој клими и условима пословања у Србији који су данас представљени у Београду.
Uvoz-izvoz, ilustracija Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

То значи да је Србија извозила исто толико у Немачку колико је Немачка извозила у Србију. У оба правца имамо по четири милијарде. У претходном периоду можемо да видимо да је Немачка имала више од Србије. Немачка је увек била већи извозник за Србију него обрнуто, навео је Извршни члан Управног одбора Немачко-српске привредне коморе Алеxандер Маркус, представљајући резултате истраживања.

Нагласио је да је поред тога последње две године за редом 2021-22. године је трговинска размена имала двоцифрени раст од 35 одсто и оценио да су то запањујуће бројке.

То указује да немачка привреда и даље улаже у Србију и то ће довести до тога да ће Србија ускоро извозити још више у Немачку јер један део српског извоза се врши преко немачких предузећа које производе полуфабрикате за немачку производњу, рекао је Маркус.

Маркус је истакао је да је Немачко-српска привредна комора део једне међународне мреже од 150 канцеларија немачких билатералних комора у више од 90 земаља.

Активно радимо на побољшању економских оквирних услова у Србији и на развоју немачко-српских спољнотрговинских односа. Са преко 400 чланица ми смо највеће билатерално привредно удружење у Србији. Поред тога имамо два задатка која смо себи поставили. Први - развој дуалног образовања, а други - развој одрживог пословања у Србији са темама као што је зелена економија и мислим да је то за нас веома битно, рекао је Маркус.

Додао је да је истраживање обавељено по 18. пут и то у периоду од 8. фебруара до 19. марта.

Укупно смо добили одговор 120 предузећа чланица, што је више од једне четвртине. А истраживање је део ширег истраживања о привредним условима у региону и претпостављамо да даје једну репрезентативну слику, навео је Маркус.

Додао је да је Србија и даље "омиљена земља за немачке инвеститоре" као и да привреда у Србији и даље бележи раст упркос глобалне кризе и рецесије која је погодила Немачку.

Када је у питању истраживање, Маркус је открио да више од 80 одсто анкетираних предузећа привредну ситуацију у Србији оценило као добру или задовољавајућу и истакао да је то на нивоу прошлогодишњег испитивања.

Упркос лошој економској ситуацији у свету и изазовима на глобалном нивоу, када је у питању у Србија оптимизам немачких предузећа не опада већ и благо расте. Број предузећа који очекују побољшање економске ситуације до краја године је са 15 одсто порастао на 22 одсто, док је број предузећа која сматрају да ће ситуација до краја године бити на задовољавајућем нивоу порастао је са 44 одсто на 51 одсто, у односу на истраживања спроведена прошле године, навео је Маркус.

Када је у питању перспектива пословања, Маркус је рекао да готово половина анкетираних немачких предузећа у Србији очекује добар развој пословања до краја године.

Око 44 одсто компанија сматра да ће повећавати број запослених у овој години, а само три одсто предузећа сматра да ће смањивати број запослених, истакао је Маркус

Председник Немачко-српске привредне коморе и директор компаније ЗФ Србија Милан Грујић рекао је да истраживање Немачко-српске привредне коморе репрезентативно и да пружа актуелну слику тржишта из угла немачких компанија, као и да указује на важне трендове и прецизно оцењује како економску ситуацију, тако и њихово сопствено пословање.

Све је то значајна смерница ка кључним привредним и институционалним аспектима на које две земље треба да се фокусирају односно за конкретне кораке које ми као комора у сарадњи са другим институцијама и агенцијама треба да предузимамо како би смо и даље унапређивали билатералне односе и традиционално немачко српско пријатељство уз јасан заједнички интерес, истакао је Грујић.

Он је оценио је да су током 2022. године остварени импресивни резултати и својеврсни рекорди.

Србија интензивно ради на економском развоју упркос изазовима на пољу геополитике и глобалне економије. Српска привреда снажно је оријентисана ка извозу и креирању конкурентних услова за нове инвестиције. Важан основ је и убрзан и инфраструктурни развој и стабилна енергетска ситуација са конкурентним ценама, навео је Грујић.

Истакао је да је Србија једина земља у региону која је усвојила Закон о дуалном образовању и континуирано ради на промоцији и оснаживању система дуалног образовања у циљу креирања образовних кадрова по мери привреде.

Управо ове околности привлаче у Србију немачке инвеститоре. У Србији данас постоје 900 немачких компанија које запошљавају више од 78.000 људи. Немачко-српска привредна комора највећа је и најангожованија билатерална комора и пословно удружење у Србији, које са више од 400 чланова и трајањем дужим од две деценије свакодневно активно доприноси трансформацији пословне климе у Србији и стварању услова за сигурније и успешније пословање, рекао је Грујић.

Додао је да су и највеће инвестиције немачких компанија чланица коморе заслужне за рекордне финансијске и технолошки најнапредније инвестиције у протеклој години.

У великој мери баш су немачке компаније допринеле завидном рекорду од 4,4 милијарде евра директних страних инвестиција у Србији у 2022. години. Свакако Немачка је највећи и најважнији трговински партнер Србије и са растом од 25 одсто у 2022. години трговинска размена достигла је 8,3 милијарде евра, рекао је Грујић.

Додао је да су очекивање привредне коморе да се такав тренд настави и да ће у 2024. години спољнотрговинска размена Србије и Немачке достићи ниво од 10 милијарди евра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести