ТРИ ЛИНИЈЕ КРИВУДАЛЕ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ Немачка компанија Адидас пријавила годишњи губитак први пут од 1992.

БЕРЛИН: Немачки произвођач спортске обуће и одеће Адидас објавио је данас резултате за прошлу годину из којих произилази да је компанија забележила први годишњи губитак од 1992. године.
a
Фото: pixabay.com/ilustracija

Нето губитак Адидаса за 2023. износи 14 милиона евра, а губитак од континуираног пословања 58 милиона евра, наводи се у финансијском извештају компаније. Немачка фирма је била приморанана да прекине сарадњу са репером Је (Кањеом Вестом) на производњи патика Јизи (Yeezy) након што је контроверзни уметник дао низ антисемитских изјава, преноси Си-Ен-Би-Си (ЦНБЦ).

Раскид овог партнерства је према Адидасу довео до губитка од приближно 500 милиона евра потенцијалних прихода. Компанија је упркос великом губитку од Јизи патика и веома конзервативној стратегији продаје успела да оствари сталне приходе, изјавио је извршни директор Адидаса Бјорн Гулден, додавши да је фирма у 2023. остварила оперативни профит од 268 милиона евра.

Адидас очекује да ће ове године продати своје преостале Јизи патике и вратити се профиту, док истовремено прогнозира да ће до краја 2024. остварити оперативни профит од 500 милиона евра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести