Три осигуравајуће куће издаваће лиценце туристичким агенцијама

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да су осигуравајуће куће „Триглав осигурање”, „Глобос” и „Дунав осигурање” изразиле спремност да наставе издавање полиса осигурања туристичким агенцијама, у циљу обезбеђивања лиценци за њихово нормално пословање.
more letovanje
Фото: pixabay.com

Љајић је рекао да се издавање првих полиса туристичким агенцијама очекује током следеће недеље.

– Имали смо врло конструктиван састанак с осигуравајућим кућама, које ће на основу критеријума и стандарда које су дефинисале, наставити да  издају полисе осигурања агенцијама које те услове буду испуњавале – рекао је Љајић. – Те три осигуравајуће куће упутиле су агенцијама дописе у којима се траже подаци о пословању и билансима и чим те информације добију, почеће да издају полисе, које ће се, као и до сад,а издавати на годину.

Министар је додао да су у завршној фази и разговори с банкама о активирању банкарских гаранција као другог модела, који би у будућности требало да функционише у пракси, и омогући стабилност рада агенција и сигурност туристичких путовања.

У Удружењу туристичких агенција Србије и Асоцијацији независних туристичких агенција Србије сматрају да су индивидуалне полисе најбоље трајно решење за проблем осигурања путничких аранжамана преко туристичких агенција. Представници тих двају удружења навели да се то решење које су примењује у многим европским земљама показало као веома добро.

По речима председница УТАС-а Марије Матијевић, увођење индивидуалних полиса не треба доживљавати као нешто што би битно поскупело аранжмане за путовања.


Неопходна помоћ

Милош Лазаревић из УТАС-а је указао на то да би, уколико се не реши проблем с полисама осигурања и лиценцама за рад туристичких агенција, велики број запослених у туристичкој привреди могао остати без посла. Он је апеловао на надлежне да се размотри секторска помоћ туристичким агенцијама, водичима и превозницима.


– То осигурање може лепо да се обрачуна и да буде саставни део цене аранжмана јер, да будемо коректни, и полисе које ми сада плаћамо у крајњем случају преносе се на цене аранжмана које плаћа путник – рекла је Марија Матијевић, и додала да је у оба случаја реч о трошковима пословања агенција.

Она је навела да би било добро да се, у договору с осигуравајућим кућама, анексима продуже полисе осигурања за неко време, рецимо до краја године, а да се у међувремену нађе трајно решење, што је, по мишљењу поменутих удружења, индивидуална полиса.

И за Срђана Ећимовића из АНТАС-а индивудуална полиса је најбољи начин да путник буде максимално заштићен.

– Друга решења нас воде у погрешном правцу, а то важи и за банкарске гаранције, али многи од нас, када би имали 200.000 евра као гаранцију, не би ни радили овај посао – рекао је Ећимовић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести