Труло месо из ЕУ није стигло на наше трпезе

Европску унију ових дана потреса афера превара на тржишту хране и продаје и препродаје неисправних намирница, у првом реду свежег меса, млека за бебе, смрзнуте рибе, али, као тврде наши надлежни, труло месо није стигло до наших трпеза.
govedina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Овдашњи купци слабо знају ко су увозници, из којих земаља намирнице долазе на овдашње трпезе и у којим количинама, па остаје да се надамо да је оно што је у понуди и одговарајућег квалитета.

У Управи за ветерину за „Дневник” наводе да Србија највише увози месо из ЕУ и мање количине из земља ЦЕФТА (Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније). 

Лане је највише из увоза стигло свињетине, расхлађене и замрзнуте – 27.145 тона, и пилећег меса – 3.585 тона, затим говедине – 681 тона и овечетине – 143 тоне, кажу у Управи за ветерину. И ове године увоз се наставља па је тако до домаћих потрошача стигло 10.632 тоне свињског меса, 234 тоне говеђег, 20,5 тона овчије. Увозне пилетине смо појели ове године 805 тона. Једна пошиљка тог меса враћена је с границе због неисправне анализе.

Србија највише увози месо из ЕУ и мање количине из земља ЦЕФТА (Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније), кажу у Управи за ветерину

По подацима Управе за ветерину, лане је враћено 13 пошиљки меса због неодговарајућег температурног режима, неисправне пратеће документације, непостојања идентификације… Ко су били извозници и које врсте меса су биле послате назад у Управи за ветерину нису навели.

Али подаци до којих је дошла европска полиција Еуропол у акцији „Опсон” у којој је истраживано шта се налази на европском тржишту од неисправне и по здравље људи опасне хране нису нимало охрабрујући. Акција је заправо показала да сви потрошачи морају бити опрезни, без обзира на то одакле потичу. Јер, спроводећи акцију од децембра 2017. до марта 2018. у  67 држава Еуропол је дошао до нимало охрабрујућих сазнања.   

Након више од 41.000 провера у трговинама, на пијацама, аеродромима, у лукама и индустријским подручјима, током акције заплењено је више од 3.620 тона и 9,7 милиона литара опасне хране и пића, показује извештај Еуропола. Око 750 људи је ухапшено и притворено, а у многим државама истрага је настављена. Труло месо, хемијски обојена туњевина и лажно млеко у праху за бебе само су неки од производа, које је Еуропол уклонио с европског тржишта. Затворена је велика фабрика меса у Белгији и сви њени производи су повучени с полица трговина. Фабрика је изгубила дозволу за рад након што су у месу откривени трагови такозваног месног отпада, делови лешева који су намењени за животињску храну и људи их не смеју конзумирати.


У Шпанији лажно млеко за бебе

По речима  шеф Интерполовог одељења за илегална тржишта Даоминг Џанга, разбијено је готово 50 криминалних мрежа уплетених у производњу лажне хране и пића.

– То је важан резултат у заустављању продаје потенцијално смртоносних производа – казао је Џанг, и упозорио на то да потрошачи морају пазити на то што купују и од кога купују. – Четворо људи је ухапшено и фабрика која је паковала лажно млеко за бебе, углавном намењено за Кину, затворена је у Шпанији. Заплењено је осам тона лажног производа. Прашак је купљен у Пољској за еуро килограм и достављен у Барселону. Иако није био штетан, недостајале су му храњиви састојци потребни бебама и произведен је у условима који не задовољавају стандарде квалитета хране.


– То је претња која захтева сарадњу преко граница – рекао је шеф Еурополовог центра за тешки и организирани криминал Јари Лиуку. – Све државе суоче се с том претњом и наша је дужност да осигурамо да оно што потрошачи добију у својим тањирима буде исправно и сигурно.

Први пут је спроведна истрага одређеног производа у 11 европских држава, а ради се о преварама у производњи туњевине. Заплењено је више од 51 тоне туњевине и узето више од 380 узорака. Откривено је да се туњевина за конзервирање продавала као свежа и илегално третирала хемијским састојцима који су мењали њену боју да би изгледала свеже.

З. Делић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести