Тржишна инспекција: Трговци кажњавани због кафе, рибе, одеће

НОВИ САД: Током новембра и децембра 2019. године, Тржишна инспекција Министарства трговине, туризма, и телекомуникација обавила је 586 контрола промета мешовите робе у трговини на мало – продавницама, мини-маркетима, супермаркетима, и поднела суду 33 захтева за покретање прекршајног поступка и 21 решење трговцима.
market
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Те мере предузете су због кршења Закона о трговини и Закона о заштити потрошача јер трговци нису поседовали исправе за робу коју су ставили у промет, а реч је најчешће о кафи и одевним предметима, као и због неисправних декларација (смрзнута риба) и неиздавања рачуна за продату робу, кажу у Тржишној инспекцији за Танјуг.

Тржишна инспекција спроводи редовне инспекцијске контроле у складу с Годишњим планом инспекцијског надзора Тржишне инспекције, као и ванредне инспекцијске контроле по пријавама потрошача.

Током децембра, као и уочи новогодишњих празника, туристички инспектори обавли су и редован инспекцијски надзор сходно годишњем плану рада Сектора туристичке инспекције.

У данима новогодишњих празника обављен је ванредни инспекцијски надзор угоститељских објеката за исхрану, пиће и напитке, као и лица која пружају услуге туристичких водича.


Саветодавне посете

Такође наводе да су у истом периоду имали готово 400 службених саветодавних посета у делу организовања и оглашавања продајних подстицаја у складу са Законом о трговини.

То је превентивно деловање које треба да укаже надзираним субјектима на новине прописане законом и да, уколико утврди пропусте, донесе препоруке којима се ти пропусти исправљају, додају у Инспекцији. Ако надзирани субјекат поступи по донетим препорукама, тржишни инспектор неће поднети захтев за покретање прекршајног поступка.


Било је 35 контрола, од чега 19 у угоститељским објектима за исхрану, пиће и напитке и 16 контрола лица који пружају услуге туристичких водича.

Туристички инспектори су, у склопу обављања ванредног инспекцијског надзора, контролисали и привремене угоститељске објекте за исхрану, пиће и напитке постављене у Кнез Михајловој улици у Београду.

Од укупног броја контрола у оквиру надлежности Туристичке инспекције, у једном случају је утврђена неправилност у раду, због чега ће туристички инспектори поднети захтев за покретање прекршајног поступка.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести