Туристичке агенције тренутно примају само резервације

Овога лета туристичке аражмане за летовање у иностранству куповаћемо, по свој прилици, неколико дана пред путовање, а одлуку о томе доносићемо спрам епидемијске ситуације код нас и у земљама у које будемо желели да проведемо годишњи одмор.
more plaza
Фото: Dnevnik.rs

Грчка, као најпосећенија дестинација домаћих туриста, пре неколико дана је отворила границе, али је свега неколико туриста отпутовало тамо. У тој земљи, због епидемије ковид-19 нису још отворени кафићи нити се из једног места може путовати у друго. Попуштање мера тек треба да уследи, а очекује се до ће се десити уочи почетка званичне туристичке сезоне 14. маја.

– У ово доба године никада није било пуно српских туриста у Грчкој, па зато не треба да чуди што тек покоји туриста из Србије пређе грчку границу – каже за “Дневник” директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА Александар Сеничић. - У Грчкој туристичка сезона почиње 14. маја, те се тек тада могу очекивати први туристи из наше земље, али ће их, свакако, бити знатно мање него раније на почетку сезоне.

Ни за 1. мај, истиче Сеничић, не очекује се да ће у Грачку ићи много српских туриста, нити да ће домаћи туристи похрилити у ову земљу, као што је то било пре пандемије. Иначе, за прелазак грчке границе путницима је потребна  потврда о вакцинацији и негативни ПЦР тест (не старији од 72 сата) и антигенски тест.


Замена старих аранжмана

Према подацима ЈУТА, прошле године је у јуну, јулу, августу и септембру уплаћено између 230.000 и 240.000 аражмана, од којих је готово 100.000 плаћено у целости. Домаће агенције су, најмање, 70 до 80 одсто новца пренеле на рачуне страним партнерима, па нису могле да врате новац назад. Само мали број путника одлучио се на ту опцију и њима ће новац стићи почетком 2022. године. Већина се определила да аражмане замени за ово лето, а агенције су дужне да им понуде исте или сличне аражмане.


По Сеничићевим речима, у туристичким агенцијама постоји интересовање за куповину аражмана, али их агенције, према савету ЈУТА, не продају, већ само примају резевације.

- У агенције, за сада, махом долазе они које интересује како да искористе купљени аражман од прошле године, који нису искористили, пошто се због пандемије није могло путовати – навео је Сеничић.

Очекивања ЈУТА су да ће ове године у Грчку, посредством агенција, отпутовати  између 300.000 до 350.000 туриста, што је 40 до 50 одсто гостију у односу на 2019. годину. У овом тренутку, подсећа Сеничић, домаћи туристи само с личном картом и пасошем могу да путују у четири земље у окружењу - Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонији и Албанију.

– За одлазак у Хрватску, бар сада је тако, потребан је антигенски тест, ПЦР тест не старији од 48 сати и да је од ревакцинације прошло 14 дана - каже Сеничић.

И у Удружењу туристичких агенција Србије указују да продаја аражмана иде споро, пре свега зато што до праве летње сезоне има још времена. Ипак, истичу и да је то далеко другачије него раније, када су се већ крајем априла аражмани, поготово за Грчку, увелико продавали.

- Људи прате ситуацију из дана у дан и на основу тога се и одлучују да ли ће и где отићи на одмор - каже секретар УТАС - а Валентина Липовац. - За сада је веће интересовање за Египат него за Грчку. И прошле године, усред епидемије, домаћи туристи су без проблема летовали у Египат, а пошто су цене аражмана за ту земљу на лањском нивоу и интересовање је веће. За одлазак у Египат потребан негативан ПЦР тест не старији од 72 сата.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести