Туристички посленици прилагођавају се новим условима

Туризам и угоститељство су привредне гране чије је пословање, без икакве сумње, најјаче осетило удар који је изазвала пандемија коронавируса и сигурно је да ће бити потребно доста времена да се овај сектор опорави
e
Фото: pixabay.com

Ове привредне гране биле су прве на удару када је пандемија почела да узима маха, а по свему судећи биће међу последњима у којима ће се успоставити уобичајен рад.  

Слично као и у Србији, туризам и угоститељство прошли су и у свим другим земљама у свету, а најснажније ће то осетити државе којима је туризам привредна грана које обезбеђује значајно пуњење буџета. Како ће опоравак ових привредних грана ићи показаће време, али се, ипак, мора радити и у новим околностима у којима се цео свет нашао проналазити начине да туристи долазе. За то је, уз све оно што туристички посленици уобичајено пружају гостима, потребно и да се обезбеде максималне мере заштите које ће гостима омогућити поптуну здравтствену безбедност.

Корак у том правцу, а по угледу на европске чланице ХОТРЕЦ-а, у Србији је учињен јер је Удружење хотелско-угоститељске привреде ХОРЕС, заједно с Туристичком организацијом Србије и уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, креирало печат „ Clean & Safe“ („Чисто и сигурно“). Овај печат/сертификат представљаће потврду да су хотели и остали угоститељски објекти испунили одређене стандарде, односно да се у њима примењују хигијенско-здравствено-безбедносне мере које су прописале Светска здравствена организација и националне здравствене институције и да се гостима гарантује безбедан боравак. Сертификација хотела и ресторана почела је 10. јула, печат ће моћи да се користи на друштвеним мрежама, сајтовима и на улазима у хотеле и ресторане, а очекује се да ће позитивно утицати на повећање нивоа укупне туристичке понуде јер дефинише целокупну процедуру - од доласка госта па до његовог испраћаја, поштовање прописане физичке дистанце, начина послуживања хране, дезинфекције после боравка госта као и информисања путем мобилног телефона.

Велики број хотела у Србији, указао је директор ХОРЕС-а Георги Генов, заинтересован је за добијање печата „Clean & Safe“, а то је и у њиховом интересу јер потврђују да се поштују све прописане епидемиолошке мере. Он истиче да ће се печат издавати на шест месеци, а да ће се примена прописаних правила контролисати и да, уколико се предвиђени стандарди не буду поштовали, постоји могућност да се изгуби.

- За печат „Clean & Safe“  могу конкурисати сви који желе, чланице ХОРЕС- а га добијају бесплатно, а они који нису могу се учланити у удружење и тиме обезбедити ту могућност или да плате одговарајуће трошкове - каже Генов. - Поштовање правила које овај печат прописује ће се се контролисати и то тако што ће у хотеле и друге угоститељске објекте долазити тајни гост којег упућује ХОРЕС који ће утврдити да ли се све ради у складу с прописаним мерама.

Генов истиче и да ће и гости бити у прилици да изнесу своје ставове везане за поштовање стандарда који су у овој ситуацији прописани.

- Прилагођавамо се новоансталој ситуацији и предузимамо кораке који омогућавају да хотелијери поштују све здравствене мере и да истовремено на прави начин информишемо госте да се налазе у безбедној зони у којој се у потпуносоти поштују прописана епидемиолошка правила и све мере заштите.

Хотели (полу)празни

Већ од самог почетка пандемије коронавируса у Србији су практично затворени сви хотели. Након укидања ванредног стања, угоститељски објекти и хотели полако су се отварали и почели да дочекују госте, али се сада све враћа на почетак. То се посебно односи на хотеле и много их је који су и даље затворени. То показују и подаци о попуњености хотела који раде, а они говоре да је на почетку овог месеца  проценат био веома низак и да је у појединим градовима једва премашио пет одсто.

        Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести