У 400 немачких компанија у Србији 65.000 запослених 

НОВИ САД: У Србији тренутно послује 400 немачких компанија, које запошљавају више од 65.000 људи, а у последњих неколико година немачке инвестиције износиле су више од 2,5 милијарди евра, саопштила је Немачко-српска привредна комора (АХК Србија), која обележава 20 година рада у Србији.
kontinental
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Како је наведено, Немачка је годинама један од највећих инвестиционих партнера у Србији.

Поводом овог значајног јубилеја, АХК Србија, у сарадњи са Амбасадом СР Немачке у Београду и немачком организацијом “Џерман трејд & инвест” (ГТАИ) у наредном периоду организује посебан догађај "АХК роуд шоу" са циљем унапређења билатералне привредне сарадње.

Дуга традиција постојања и одрживо пословање чине нас стабилним партнером Србије у чијем фокусу је увек било и биће унапређење билатералних привредних односа Србије и Немачке, кроз непрестано интензивирање привредне, културне и образовно-техничке сарадње, рекао је директор Немачко-српске привредне коморе Франк Алетер.

У прилог квалитету сарадње говори и чињеница да се трговински волумен у последњих осам година увећао чак два и по пута, те је достигут нови максимум од преко 5 милијарди евра у 2019. години, а упркос години коју је обележила пандемија коронавируса, трговинска размена између Немачке и Србије износи 5 милијарди евра у 2020. години, навео је Алетер.

Он је додао да је у погледу образовно-техничке сарадње, АХК Србија заједно са Привредном комором Србије и другим партнерима одиграла одлучујућу улогу у увођењу система дуалног образовања у средње школе у Србији, рекао је директор Немачко-српске привредне коморе Франк Алетер.

Према његовим речима, АХК Србија је за ову годину идентификовала три главна стратешка правца, која се већ налазе у процесу имплементације. То су стручно образовање - дугорочно учење, дигитализација/иновације и ЕУ Грин дил.


Траже добављаче

Директор АХК Србије, такође, наводи да много компанија размишља да дође у Србију у оквиру стратегије обезбеђивања добављача на ближим производним локацијама, уместо далеким на Истоку.

Комора ће пружити подршку и кроз пројекат “Немачка иницијатива за проналажење добављача у Земљама Западног Балкана“ који ће се ове године спровести крајем септембра, седму годину заредом.

Пријављивање српских добављача почеће већ овог месеца, наводи се у саопштењу АХК Србије.


Како наводи Удо Ајхлингер, председник Немачко-српске привредне коморе и директор “Сименс Србија" и “Сименс Мобилити”, АХК Србија ће се и даље фокусирати на снажно и ефикасно заступање интереса компанија чланица пред државним органима и институцијама, као и у јавној сфери.

Немачко-српско партнерство је трајно. Наша Комора остаје стабилан партнер српске привреде, са циљем побољшања пословне климе и инвестиционих услова, као и подршка у напорима Владе Србије у спровођењу економских реформи, рекао је Ајхлингер.

Поводом јубилеја, у оквиру посебног догађаја "АХК Роуд шоу", АХК Србија ће посетити Суботицу 14. маја, Нови Сад 20. маја, Чачак 1. јуна и Ниш 3. јуна, и разменити искуства о важним темама и питањима у оквиру билатералне привредне сарадње.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести