У Београду отворен Институт за вештачку интелигенцију

БЕОГРАД: У Научно-технолошком парку (НТП) Београд вечерас је отворен Институт за вештачку интелигенцију који ће, како кажу његови оснивачи, бити место где ће млади представити своје идеје компанијама или добити савете који ће их охрабрити да покрену сопствени бизнис, а компанијама да лакше дођу до стручњака и њихових иновативних решења.
vestacka inteligencija
Фото: freeimages.com

Институт је невладина и непрофитна организација, отворен је на иницијативу компаније "Теодеск", а идеју су подржали НТП, као и компаније Гугл и Мајкрософт.

Један од оснивача Института Иван Ралић каже да је мисија Института да споји универзитете, привреду и појединце који су заинтересовани за развој вештачке интелигенције, како би кроз едукације и пројекте ширили свест о вештачкој интелигеницији и развијали производе који ће користити на добробит свих.

Ралић објашњава да је вештачка интелигенција вид технологије која имитира начин размишљања човека, као и да аутоматизује ствари које до сада рачунари нису могли.

"Институт је невладина и непрофитна организација, а имамо у плану да се наредних година сертификујемо као прави институт", рекао је Ралић.

Драгица Николић, такође један од оснивача Института, наводи да је идеја да се пронађу компаније којима је у интересу да развијају вештачку интелигенцију, као и да се студенти позову да понуде нова решења за постојеће проблеме у индустрији.

"Институт ће бити место сусрета за све оне које вештачка интелигенција занима, а на крају ће од тих партнерства корист имати сви", подвукла је Николићева.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести