У Босни зидари траженији од програмера

САРАЈЕВО: Потражња за радницима у БиХ у 2018. и у првом кварталу ове године повећала се за чак 41 посто, према подацима које су данас у Сарајеву објавили представници "Networksa" и портала Посао.ба.
zidari pixabay
Фото: pixabay.com

У прошлој години у БиХ су, према анализи овог портала, објављена 8.052 огласа за посао, што је за 23 посто више у односу на 2017. годину, преносе Независне новине.

Нерма Ајановић-Хајдарпашић, представница портала Посао.ба, каже да је највећа промена забележена код потражње за радницима из БиХ у иностранству.

"На једну радну позицију током 2018. године у просеку се пријављивало 15 особа, што је пет мање у односу на претходну годину. Међутим, то није условљено падом интересовања тражилаца посла, већ значајним растом потражње", објашњава она.

Категорије послова у којима је оглашено највише радних позиција биле су комерцијала - продаја, туризам и угоститељство и производња.

Најтраженија занимања у 2018. години била су: продавач/трговац (8,0%), радник у производњи (7,6%), грађевински радник (6,3%), агент у позивном центру (4,9%), конобар/шанкер (4,8%), возач (3,4%), комерцијалиста/унапређивач продаје (3,3%), програмер (2,9%), електричар (2,8%) и кувар (2,6%).

Из БиХ, каже Ајановић-Хајдарпашић, највише одлазе електричари, конобари, продавци, грађевински и производни радници.

"Број огласа из иностранства износио је 10 одсто од укупног броја, што је повећање за 58,4 процента у односу на 2017, док је број радних места објављен за иностранство повећан за 154 посто", навела је она, истичући да чак 50 посто свих радних места оглашених у иностранству долази из Хрватске долази, а следе Немачка, Словенија, Малта и Црна Гора.

Број пријава за рад у иностранству износио је 11.289 и већи је за 98,5 процената у односу на 2017. годину, када је износио 5.686.

Најтраженије категорије послова за рад у иностранству биле су: грађевинарство, туризам и угоститељство, електротехника и машинство, производња и здравство. 

Највећи број пријава за рад у иностранству био је у категоријама: електротехника и машинство, туризам и угоститељство, комерцијала и продаја, грађевинарство и производња, пишу Независне новине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести