У Инђији чисте језеро и спремају оазу за рекреацију и пецање

Председника Удружења спортских риболоваца “Барица” из Инђије Уроша Трифуновића затекли смо на мосту код Барица, где је у току измуљавање и чишћење овог језера, како би риболовци добили још једно место за рекреацију, спортски риболов, али и припреме за такмичења.
д
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

- Санација и уређење овог језера, које ми у Инђији популарно зовемо Барица траје већ месец дана, а пројекат који финансира Општина Инђија у сарадњи са водопривредним предузећем “Галовица” из Земуна, који је извођач радова - каже Трифуновић и додаје да радови обухватају потпуно измуљавање, као и уређење камене облоге по ивици језера.

Након тога Удружење планира кроз радне акције постављање клупа, мобилијара, озелењавање, али и порибљавање, напомиње Трифуновић, како би се језеро уредило и могло на њему да се пеца:

- Очекујемо да ћемо у наредна два, три месеца имати једну од лепших оаза у окружењу.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Ово Удружење постоји од октобра 2017.године и основано је управо због идеје уређења овог језера.

- Удружење тренутно броји близу 70 чланова и поред вођења бриге о језеру, бавимо се спортски, такмичарским риболовом у три дисциплине. Радимо највише са децом, имамо школу риболова, секцију за рад са децом која планирају да се такмиче у кадетској и јуниорској конкуренцији, а треутно их припремамо за државно првенство - каже Трифуновић. - Тренирали смо највише на Јарковачком језеру, пошто нам је оно тренутно најближе, а Барица у лошем стању, а од ове недеље почели смо на званичним водама на којима ће се одржати државно првенство…

Прошле године Удружење је такмичарима успело да купи по два штапа, али су обновили прибор и ове године, док је у наредном периоду у плану већа куповина када је реч о професионалној, такмичарској опреми

Деца тренирају пецање на пловак на каналу Дунав-Тиса-Дунав у Новом Саду, Српском Милетићу и Бачком Петровцу, фидераши такође пецају на каналу у Клеку, Бегеју, Зрењанину.

- У шаранском риболову тренирамо на језеру Павловци, на Чонопљанском језеру, Риболовачком царству у Кикинди. Тренирамо и наступамо по читавој Србији и боримо се за такмичарске резултате, али свакако нам је приоритет оно због чега и јесте основано Удружење, а то је уређење језера - каже Трифуновић. - До пре годину и по дана, језеро је било запуштено, прљаво, потпуно неуређено, а на нашу иницијативу општинска управа је стала иза нас и пружила нам пуну подршку тако што је прихватила да финансира овај пројекат.

Према његовим речима, пецање је изузетно скуп спорт уколико се њиме бавите на професионалном нивоу, како теже у самом Удружењу.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

- Свесни смо да пецање није клинцима први избор као што је фудбал, кошарка или одбојка и свесни смо да родитељи нису у могућности да толико новца издвоје за један квалитетан пецарошки штап, због тога се трудимо да преко спонзора, и од новца Удружења, деци обезбедимо што је могуће више доброг прибора - каже Трифуновић. Он додаје да су прошле године такмичарима успели да купе по два штапа, али су обновили прибор и ове године, а у наредном периоду у плану је већа куповина када је реч о професионалној, такмичарској опреми.

- Трудимо се колико год је у нашој могућности да улажемо у децу и да им обезбедимо сав потребан прибор, а оно што ми захтевамо као Удружење, иако законом нисмо обавезани, је да прво и основно што морају да имају на води риболовна дозвола, за коју закон предвиђа узраст од 16 година, ми наше кадете од седам и осам година учимо да морају да имају дозволу, коју им ми и купујемо - истиче Трифуновић.

На тај начин, напомиње Трифуновић, навика се стиче од малих ногу, да сутра када буду испуњавали старосне услове за дозволу, да им то буде потпуно нормално:

- Учимо их такође да се риба неповређена одмах враћа у воду, да не буду “месари”, већ спортски риболовци и за сада нам добро иде и настављамо да радимо тим темпом- напомиње председник Удружења спортских риболоваца “Барица”.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести