У Крагујевцу отворена прва акредитована лабораторија за анализу квалитета вина

КРАГУЈЕВАЦ: Прва акредитована лабораторија за испитивање квалитета вина отворена је данас у Крагујевцу, где ће радити у оквиру Института за информационе технологије крагујевачког Универзитета.
e
Фото: Pixabay.com

У овој првој крагујевачкој акредитованој лабораторији испитиваће се вина која се производе у Србији, али и у земљама у региону.

Према речима ректора Универзитета у Крагујевцу, професора Ненада Филиповића, у питању је компјутеризована лабораторија која користи најсавременије методе из области компјутерске хемије и информационе технологије.

“Суштина је да се услуге ове лабораторије најпре понуде нашим произвођачима вина како би могли да унапреде своје производе. Овде ће радити истраживачи и лаборанти Института за информационе технологије а опрема која се користи је по најсавременијим стандардима", рекао је Филиповић.

Он је казао да у оквиру Универзитета постоји још неколико сличних лабораторија, на Техничком факултету у Чачку и да ће се Универзитет трудити да имамо још више акредитованих лабораторија за испитивања разних производа и супстанци.

Како је истакао директор Института за информационе технологије, професор доктор Зоран Марковић, идеја је настала због чињенице да само Шумадија има преко 50 произвођача вина као и због и нагле експанзије производње вина у овом делу Србије у последњих неколико година.

“Пошто немамо ниједну акредитовану лабораторију у Шумадији, одлучили смо да се укључимо у то и за сада смо акредитовали 12 метода испитивања а планирамо и да проширимо акредитацију”, истакао је Марковић.

У оквиру нове акредитоване лабораторије, испитиваће се основни физичко-хемијски параметри вина, попут јачине алкохола, густине, као и садржај сумпор-диоксида који утиче на квалитет вина. Такође, анализираће се и садржај испаривих киселина и пх вредност. 

Саша Новаковић, председник Удружења винара Шумадије истакао је да је оваква лабораторија за испитивање квалитета вина преко потребна винарима и виноградарима који гравитирају ка Крагујевцу, а има их преко 50. У питању су произвођачи из четири виногорја: Опленачко, Крњевачко, Рачанско и Крагујевачко.

„Обавеза нас произвођача је да и пре стављања вина у промет обавимо хемијску анализу и сензорну оцену вина, што могу да раде само акредитоване лабораторије. Оваква лабораторија нама олакшава тај процес јер можемо у најкраћем року, чак и у току дана, да добијемо резултате који су нам веома битни за производњу", рекао је Новаковић.

Он је објаснио да Удружење винара има једну малу лабораторију, где ради основне анализе које су потребне, али су узорке вина носили и код приватних акредитованих лабораторија у Александровцу и Вршцу.

"Постојањем прве акедитоване лабораторије у Крагујевцу винари из овог краја свакако ће имати мање трошкове и брзе резултате свих неопходних анализа“, рекао је председник удружења винара Шумадије. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести