У Матици српској одржан састанак Одбора за село САНУ

- Неопходно је предузети кораке који ће допринети да се оживе села у Србији, да се из њих више не одлази већ да се остаје и долази - рекао је министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић на састанку Одбора за село Српске академије наука и уметности који је  одржан у Матици српској.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Усуд пусте земље надвио се над Србијом што је највидљивије у брдско планинским пределима и ту слику морамо да променимо. Мисија очувања и ревитализације села је пред нама, а да би се у томе успело биће потребно много рада и новца и очекујем да ћемо до краја године имати јасан правац које кораке треба предузети да би се очувало и развијало српско село.

По његовим речима, како би што више људи остало на селу или одабрало село као средину за живот изузетно је важно да се подигне квалитет живота у рураулној средини у свим сегментима - од инфраструктуре, школства, здравства... 73 посто

- Приоритет је да они који живе на селу могу својим радом да обезбеде егзистенцију, али су неопходна и улагања у инфраструктуру, пре свега путеве и то не само магистралне и регионалне већ и атарске, као и у образовање  здравство, школство, културу, саврмене технологије... - указао је Кркобабић. - Услови живота на селу морају бити такви да привуку људе да ту живе, а када буду слични као у граду становнцима села отвориће се нове могућности, неки ће се вратити, а неки млади људи ће доћи....

Председник Одбора за село САНУ Драган Шкорић указао је да је заустављање пропадања, а потом ревитализација села у Србији посао који се не сме одлагати, посебно у брдско-планинским подручјима у близини Косова и Метохије, те границе с Бугарском и Македонијом, али и у Банату, ка Румунији.  


Удруживање корисно за све

Акција 500 задруга у 500 је која се спроводи неколико година дала је изузетне резултате, а ове гдоине је за ревитализацију задругарства у Србији опредељено око 700 милиона динара,

- Задругартво има све више поклоника и ођек ове акције је веома позитиван о чему сведочи и велики број новоформираних задруга - рекао је Милан Кркобабић. - Уз то, изузетно је важно што је пробуђена свест да  удруживање доприноси бољем пласману а тиме и бољем пословању сваког појединачног проивођача.


- Села се све више празне, младих готово да нема и то се мора мењати, али то не може бити урађено брзо јер је реч о дугорочном послу чији би резултати могли да се виде за десетак година - рекао је Шкорић. - За боље услове живота на селу и квалитетнију егзистенцију важно је и укрупњавање поседа, као и повећање финалне производње.

Очување и јачање села у Србији веома је важно за све грађанае наше земље, а Матица српска, указао је њен председник Драган Станић, подржава и наставиће да пружа подршку ревитализацији села у Србији јер је реч о послу у којем се најбољи резултати постижу заједно.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести