У огласима тражња за неимарима, слабо за куварима и конобарима

БЕОГРАД: Од изласка наше земље из ванредног стања тржиште рада у Србији се лагано опоравља па се број огласа за посао у јуну вратио на исти ниво из априла али је тренутно понуда послова мања што је, кажу за Танјуг у Инфостуду, уобичајено за летње месеце и период годишњих одмора.
gradjevinci
Фото: Tanjug (T. Valič, ilustracija)

Ако се посматрају статистички подаци пре почетка пандемије и увођења ванредног стања, на сајту ове компаније дневно је било активно око 3.000 огласа за посао.

По увођењу вандреног стања и замаха пандемије, у априлу је број огласа пао за чак 75 одсто и тада је тржиште рада стало, објашњава Милош Турински из Инфостуда.

“Области које су тада претрпеле највећу штету су свакако на првом месту угоститељство и туризам, потом трговине/продаје, која се не односи на продају животних намирница, и сектор транспорта људи".

Међутим, додаје, по изласку из ванредног стања и тржиште рада кренуло је са опоравком.

У нашој земљи је таква ситуација да је сектор трговине и продаје најтраженији како од стране понуде послодаваца, тако и са стране потражње кандидата, каже Турински.

Број огласа у јуну се вратио на преко три хиљаде дневно активних отворених позиција.

Међутим, сад смо у летњим месецима кад је та понуда стандардно мања за овај период због годишњих одмора, каже Турински.

Занимљиво је, додаје, да су занати били врло тражена област, чак за многе позиције и дефицитарно занимање.

Пре пандемије позиције које су ту биле најтраженије су се односиле на област угоститељства и област неге лепоте.

Сада је ситуација мало другачија, јер смо свесни да угоститељи свој посао због мањег обима могу да обављају са старим кадровима, те нису у толикој потрази за новим.С друге стране ни фризери, маникири, педикири, немају толико посла због мањка прослава и већих окупљања, објашњава Турински.

Занати који су сада избили у први план су мајстори и грађевински радници те је потражња за њима повећана.

Када се сви бројеви саберу и одузму, у поређењу са претходном годином, највише недостаје огласа у којима се траже сезонци, пре свега конобари и кувари који су претходних година били тражени за рад у иностранству током туристичке сезоне.

Ове године због затворених граница и великог удара на сектор туризма, ти огласи су изостали, рекао је Турински.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести