У октобру 9,7 % више туриста у Србији, највише из Аустрије,Белгије...

БЕОГРАД Србију је у октобру ове године посетило 9,7 одсто више туриста у односу на исти месец прошле године, док је број ноћења увећан за 12,8 процената, саопштио је Републички завод за статистику.
s
Фото: Youtube Printscreen

Поредећи октобар ове године са истим месецом 2018. број ноћења домаћих туриста већи је за 8 процената, а број ноћења страних туриста увећан је за 19,7 одсто.

Туриста је у нашој земљи прошлог месеца било 332.044, док је посматрајући период од почетка године та бројка до краја десетог месеца премашила цифру од 3,1 милиона гостију.

Странци су у већем броју боравили као туристи протеклог месеца у нашој земљи(174.491), док је домаћих било нешто више од 157 хиљада.

Странци су у октобру највише долазили из Аустрије и Белгије, на трећем месту из Белорусије а затим следе туристи из Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Данске..., а на крају листе су туристи из Уједињених Арапских Емирата, Аустралије и Новог Зеланда.

Главни град Србије, и у октобру је био главна туристичка дестинација коју је укупно посетило 274.400 туриста.

Од тог броја, близу 50 хиљада су домаћи, а више од 224 хиљаде су чинили страни гости.

Након Београда, према броју туриста следе Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Суботица, Крушевац, Сомбор...

Када је реч о бањским туристичким центрима, српска одмаралишта и лечилишта је посетило нешто више од 50 хиљада гостију, од чега је било око осам хиљада странаца.

На врху листе по броју посета налазе се Врњачка Бања, Сокобања, Аранђеловац Буковачка Бања, Матарушка и Бања Ковиљача.

На зачељу ове листе по броју посета су Сијаринска Бања, Бања Врујци и Нишка Бања.

Планинске центре је посетило око 48 хиљада туриста, а гости су у највећој мери боравили на Златибору, Копаонику, Тари, Мокрој Гори и Дивчибарама, а најмање на Руднику, Старој Планини и Гочу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести