У оптицају око 5.000 криптовалута без икакве контроле

МИЛАНО: Ширење криптовалута без икаквих јасних прописа разлог је за забринутост јер то може подрити начин на који функционише финансијско тржиште, рекао је данас шеф италијанског берзанског регулатора Паоло Савона, упозоривши да је у свету у оптицају између 4.000 и 5.000 дигитаних валута чије трговање уопште није уређено.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Савона се тако придружио мноштву лидера финансијских институција који се залажу за веће регулисање овог тржишног сегмента, истичући да крипто валуте могу олакшати незаконите активности попут прања новца и чак подрити способност централних банака да воде монетарну политику, преноси Ројтерс.

„Без одговарајућег надзора може доћи до погоршања тржишне транспарентности, која је основ легитимности и рационалног избора за (тржишне) оператере“, рекао је Савона, председних италијанске комисије за тржиште капитала, Консоб, представљајући годишњи извештај тог надзорног тела.

Европа и Сједињене Државе раде на прописима за регулисање дигиталне имовине и њихових добављача, пошто инвеститори траже нова основна правила.

Уз развој регулаторног оквира, неке земље, укључујући Кину, Британију и Русију, разматрају и покретање сопствених дигиталних валута њихових централних банака.

Савона је навео да се у оптицају налази око 4.000-5.000 криптовалута за које не постоји било каква форма регулативе.

„Ако томе додамо недавно Консобово искуство са затварањем више стотина веб сајтова у Италији које илегално прикупљају штедњу, слика постаје забрињавајућа“, додао је. Упозорио је да криптовалуте могу послужити као параван за криминалне активности попут утаје пореза, прања новца, финансирања тероризма и отмице.

„Ако тражење решења на европском нивоу буде предуго трајало, мораћемо (Италија) да предузмемо сопствене мере“, поручио је Савона.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести