У поступку приватизације још 89 предузећа

НОВИ САД: У Србији је за приватизацију преостало 89 предузећа, јавни позиви у току су за осам фирми, а у поступку анализе и припреме јавног позива је 80, међу којима су „Петрохемија”, МСК, „Телеком Србија”, Београдски сајам, „Јат техника”...
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Иако држава још није званично донела одлуку о приватизацији појединих предузећа, она се налазе на списку Министарства привреде.

У току су јавни позиви за предузећа „Лука Нови Сад”, „Хидротехника–Хидроенергетика”, Институт „Гоша”, „Дунав” а. д. и друга.

Од укупно 91 предузећа у поступку приватизације која су наведена на сајту Министарства привреде, за два велика система јавни позиви су недавно успешно окончани – РТБ „Бор” преузима „Зиђин”, а ПКБ корпорацију „Ал Дахра”, док је за Ваљевску пивару поступак продаје био неуспешан пошто до 5. октобра није стигла ниједна пријава за куповину.

На дан ступања на снагу новог Закона о приватизацији 13. августа 2014. године, у поступку приватизације је било 556 предузећа, од којих је 161 било у процесу реструктурирања. Тим законом правни институт „реструктурирање” је укинут.


Бање на списку

Када су у питању бање, за продају су „Термал” Врдник, Специјалне болнице за рехабилитацију „Гејзер” у Сијаринској бањи и Бујановац, Институт за лечење и рехабилитацију Нишка бања, специјалне болнице „Жубор” Куршумлијска бања, „Меркур” Врњачка бања, Врањска бања, бања Ковиљача, Рибарска бања, „Златибор” Чајетина и Специјална болница за неспецифичне плућне болести Сокобања.


Министарство привреде је половином 2016, када је формирана Влада, најавило да ће процес приватизације бити завршен њеном у мандату, то јест до половине 2020.

У портфолију Министарства привреде је на почетку мандата Владе било 186 предузећа у приватизацији, која су имала око 45.000 запослених.

По подацима Министарства привреде, међу 80 предузећа која су сада у поступку анализе и припреме јавног позива су и Југословенско речно бродарство, „Ласта”, „Тигар” а. д., „Јат апартмани” Копаоник, „Рад Шумадија”, рудник „Ковин”, „Јумко”, „Холдинг Каблови” Јагодина, „Трајал корпорација”, „ФАП корпорација”, „Технохемија” а. д. Београд, ПИМ а. д., „Војводинапут–Бачкапут”, „Мостоградња” и Издавачко предузеће „Рад” из Београда.

Такође, „Просвета” а. д., „Застава метал”, Фабрика резаног алата Чачак, „Симпо” Врање, РТВ Крагујевац, ДП „Слога”, „Прогрес”, „Политика” а. д., „Икарбус” а. д., „Славија хотели”, Аеродром – пољопривредна оператива д. о. о., ФАМ а. д., „Фул протект” из Београда, „Желтурист”, „Гумопластика” из Бујановца и ЈП ПЕУ „Ресавица”...


Продужен рок за „Луку Нови Сад”

Рок за достављање понуда на тендер за продају 99,4 одсто акција „Луке Нови Сад”, по почетној цени од око 16 милиона евра, продужен је до 6. новембра.

Како пише на сајту Министарства привреде, отварање понуда заинтересованих заказано је за 8. новембар ове године.

Како је раније поручено из Владе Србије, очекује се да ће се на тендер јавити неке од најреномиранијих фирми у свету у области лучког бизниса, као што су „Dubai Port World” из Уједињених Арапских Емирата, немачки „Ренус” и америчка група „Валона”.

На тендеру могу учествовати фирме које се баве лучком делатношћу у континуитету протеклих десет година и ако су у прошлој години имале приход од најмање 30 милиона евра. Такође, услов је да су те фирме у свакој од последње три године имале претовар од 1,4 милион тона робе.


Када је реч о предузећима на КиМ која су у поступку анализе и припреме јавног позива, ту су Термоелектране Косово ЈП „Обилић”, „ЕПС Површински копови Косово” Обилић, ДП „Урбанизам” Косовска Митровица, ДП „Копаоник” Лепосавић и Холдинг РМХК „Трепча” а. д. Звечан.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести