У поступку приватизације остало још 89 предузећa

БЕОГРАД: У Србији је у поступку приватизације 89 предузећа, јавни позиви у току су за осам фирми, а у поступку анализе и припреме јавног позива је 80 предузећа међу којима су Петрохемија, МСК, Телеком Србије, Београдски сајам, Јат техника...
Preduzeca prodaja/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Иако држава још није званично донела одлуку о приватизацији појединих предузећа, она се налазе на списку Министарства привреде. 

У току су јавни позиви за предузћа Лука Нови Сад, Хидротехника - Хидроенергетика, Институт Гоша, Дунав ад и друга.

Од укупно 91 предузећа у поступку приватизације која су наведена на сајту Министарства привреде, за два велика система су недавно успешно окончани јавни позиви - РТБ Бор (Зиђин) и ПКБ корпорацију (Ал Дахра), док је за Ваљевску пивару био неуспешан поступак продаје пошто до 5. октобра није стигла ниједна пријава за куповину.

На дан ступања на снагу новог Закона о приватизацији 13. августа 2014. године, у поступку приватизације је било 556 предузећа, од којих је 161 предузеће било у поступку реструктурирања.

Новим Законом о приватизацији укинут је правни институт ''реструктурирање''.

Министарство привреде је, половином 2016. када је формирана влада, најавило да ће процес приватизације бити завршен у мандату владе, то јест до половине 2020.

У портфолију Министарства привреде је на почетку мандата владе било 186 предузећа у приватизацији, која су имала око 45.000 запослених.

Према подацима Министарства привреде, међу 80 предузећа која су сада у поступку анализе и припреме јавног позива су и Југословенско речно бродарство, Ласта, Тигар ад, Јат апартмани Копаоник, Рад Шумадију, Рудник Ковин, Јумко, Холдинг Каблови Јагодина, Трајал корпорација, ФАП корпорација, Технохемија ад Београд, ПИМ ад, Војводинапут - Бачкапут, Мостоградња и Издавачко предузеће Рад из Београда.

Такође, Просвета ад, Застава метал, Фабрика резаног алата Чачак, Симпо Врање, РТВ Крагујевац, Слога ДП, Прогрес, Политика ад, Икарбус ад, Славија хотели, Аеродром пољопривредна оператива доо, ФАМ ад, Фул протекст из Београда, Желтурист, Гумопластика из Бујановца и ЈП ПЕУ Ресавица...

Када су у питању бање, ту су Термал Врдник, Специјалне болнице за рехабилитацију Гејзер у Сијаринској Бањи, Специјалне болнице Жубор Куршумлијска Бања, Специјалне болнице Меркур Врњачка Бања, Института за лечење и рехабилитацију Нишка Бања, Специјалне болнице Врањска Бања, Специјалне болнице Бања Ковиљача, Специјалне болнице за рехабилитацију Бујановац, Специјалне болнице Рибарска Бања, Специјалне болнице Златибор Чајетина и Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести Сокобања.

Када је реч о предузећима на КиМ која су у поступку анализе и припреме јавног позива, ту су Термоелектране Косово ЈП Обилић, ЕПС Површински копови Косово Обилић, Урбанизам ДП Косовска Митровица, Копаоник ДП Лепосавић и Холдинг РМХК Трепча ад. Звечан.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести