У Привредној комори Војводине одржан скуп „Мала и средња предузећа у фокусу“

У Привредној комори Војводине данас је одржан стручни скуп под називом „Мала и средња предузећа у фокусу“, који је Комора организовала у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, Европском предузетничком мрежом и ЕУ инфо поинтом из Новог Сада.
њ
Фото: Покрајинска влада

Скуп је организован уочи обележавања 27. јуна – Светског дана микро, малих и средњих предузећа, који је установила Генерална скупштина Уједињених нација.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да су микро и мала предузећа у фокусу Секретаријата, који је захваљујући одлуци о повећању буџета успео да у првој половини ове године пласира преко 300 милиона динара као директну помоћ тим предузећима у области туризма, као и у другим привредним гранама.

,,Издвојено је 120 милиона динара за подизање туристичких капацитета, а остатак средстава је уложен за набавку нове опреме и нових машина, као и за субвенције за набавку репроматеријала. Посебно нас радује што смо имали преко 2.000 апликација, јер то управо показује да су микро и мала предузећа успела да прођу кризни период“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да су управо због интересовања за улагање и развој расписани конкурси из области запошљавања у износу од 42 милиона динара где се очекује око 200 новозапослених. Најављени су и нови конкурси Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и то у другој половини јула текуће године. Иванишевић је најавио расписивање новог конкурса за подршку старим и традиционалним занатима, а то су управо микро и мали предузетници.

Секретар је навео и то да се до краја лета очекује објава конкурса за посебну подршку женском предузетништву.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је ПКВ место окупљања привредника и да је нарочито важно да се говори о малим и средњим предузећима. Колики је њихов значај за привреду АП Војводине, најбоље показује чињеница да је у 2020. години било регистровано 28.615 привредних друштава, од којих је 84,8 одсто сврстано у микро предузећа, 11,8 одсто су мала, док је свега 2,8 одсто средњих предузећа. Према његовим речима, то јесте слика која представља снажну економску снагу и управо је зато важно да сви они разговарају са представницима надлежних институција.

,,Пажљивом анализом сектора малих и средњих предузећа и предузетника може се закључити да је овај сегмент све значајнији у укупној привредној структури, као и да континуирано увећава свој утицај на формирање бруто додате вредности и оствареног промета и, што је веома битно, изразито је извозно оријентисан“, истакао је Вучуревић.

Марија Станчу Миросављев из Европске предузетничке мреже, која је активна у преко 60 земаља света, истакла је да та мрежа готово свакодневно има у фокусу мала и средња предузећа. Пружа им континуирану подршку, а посебно онима који имају амбицију да итернационализују своје пословање.

У видео-поруци скуп је поздравио и Мартин Клауке из Сектора за управљање пројектима Делегације ЕУ у Републици Србији. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести