У првој половини године основано нових 4.611 привредних друштава

У Регистру привредних субјеката на почетку овог месеца било их је уписано 381.718.
TEMPO-5695-A_Erski
Фото: Dnevnik.rs

За првих шест месеци ове године број привредних субјеката повећао се 2,66 одсто, односно за 9.902.

За протеклих шест месеци регистровано је оснивање 4.611 привредних друштава, од чега 97 одсто друштава с ограниченом одговорношћу, 65 задруга, 36 органака страних правних лица, 22 представништва правних лица, шест ортачких друштава, три јавна предузећа и једно акционарско друштво. 

У исто време, од јануара до краја јуна ове године, из Регистра привредних субјеката избрисано је 1.310 привредних друштава, што је 3,7 одсто мање него прошле године у истом периоду, када их је брисано 1.359.

Највише новоотворених фирми у првој половини године било је у делатности неспецијализоване трговине на велико – 502, затим консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем – 274, изградња стамбених и нестамбених зграда – 233, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката – 182, рачунарско програмирање – 155, друмски превоз терета – 143, инжењерске делатности и техничко саветовање – 70 , остала трговина на мало у неспецијализованим продавницама – 65, делатност рекламних агенција – 62, услуге припремања и послуживања пића – 59 и техничко испитивање и анализе – 59.


Стране компаније испитујутржиште

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић објашњава за „Дневник” да отварање великог броја трговине на велико не треба да буде изненађење, с обзиром на то да многе компаније настоје да се пробију на српско тржиште.

„Велики број људи се у претходним годинама „искалио” за трговину и сматра да ту има шансе да заради“, објашњава Атанацковић.

„С друге стране, многе стране компаније настоје да дођу на српско тржиште и то чине преко наших предузећа јер на тај начин прво испитују продају и процењују да ли ће и саме регистровати своју трговину. Страним компанијама које нуде производе на продају јефтиније је и исплативије да то чине преко наших предузећа него да се овде региструју.“


Од делатности код привредних друштава која су брисана у првој половини године на првом месту су неспецијализована трговина на велико – 146, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем – 60, изградња стамбених и нестамбених зграда – 43, остале услужне активности подршке пословању – 40, рачунско програмирање – 30, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката – 26, трговина аутомобилима и лаким моторним возилима – 24, друмски превоз терета – 20... По подацима Агенције за приведне регистре, у првој половини године регистровано је оснивање 18.733 предузетника, што је 6,32 одсто више него у истом периоду лане. Од почетка јануара до краја јуна из Регистра је избрисано 11.259 предузетника, што је 7,88 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду.

Око 78 одсто предузетника је своје регистрационе пријаве за оснивање поднело лично, а поштом је пристигло 19 одсто пријава, док је свега три одсто поднело електронску регистрациону привају.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести