У САД отворено 235.000 радних места у августу

ВАШИНГТОН: У Сједињеним Државама је у августу 2021. године отворено само 235.000 нових радних места, известило је данас Министарство рада, што по оцени тв станица CNN и CNBC представља огромно разочарање, јер је цифра три пута мања од очекивања аналитичара.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Економисти које је анкетирала компанија Дау Џонс предвиђали су да ће послодавци отворити 720.000 нових радних места.

Стопа незапослености се спустила на 5,2 посто у августу са 5,4 процента у јулу, што је у складу са проценама.

Укупан број новоотворених радних места прошлог месеца је најнижи од јануара ове године и резултат је појачаног страха од пандемије и забринутости због последица које би растући број случајева ковида могао да има на, до сада, углавном снажан опоравак пословне активности.

Слаб августовски извештај о запошљавању могао би да помути планове Федералних резерви, које одмеравају да ли да смање део огромних подстицаја привреди, чији је износ повећан након избијања корона епидемије почетком 2020.

Америчко Министарство рада је саопштило такође да је ревидирало навише податке о броју нових радних места за претходна два месеца. Бројка за јул је повећана на 1,05 милиона новоотворених радних места у односу на првобитну процену од 943.000, док је за јун повећана на 962.000 са претходно објалвљених 938.000.

Плате у САД су наставиле раст у августу, при чему су на годишњем нивоу повећане за 4,3 посто, а на месечном за 0,6 процената.

Стопа учешћа радне снаге није се променила и износи 61,7 одсто, што је и даље знатно испод нивоа од 63,3 процента у фебруару 2020, месец дана пре проглашења пандемије.

Запосленост је такође остала знатно испод нивоа пре ковида, при чему је број запослених мањи за 5,6 милиона радника, а укупна радна снага је мања за 2,9 милиона него пре пандемије, пренео је ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести