У СЕЗОНИ ЈЕ ДОБРО АЛИ... Крах бизниса на Златибору? „Однесу мале сапуне, шампоне и слично”...

Да је сваког чуда три дана доста, показује и ситуација са којом се све чешће суочавају угоститељи на Златибору. У питању је све мања исплативост бизниса са издавањем апартмана, који је ову српску планину винуо у сам врх туристичког неба.
 Selo Shtitkovo zlatibor
Фото: Dnevnik.rs

Судећи према речима нашег саговорника, велика конкуренција је довела до тога да је ван сезоне тешко опстати.

"Све се мање исплати издавати апартман на Златибору. Када се подвуче црта, једва се састави крај са крајем јер нас има превише, па се утркујемо ко ће да стави нижу цену. У сезони је добро, може и некако да се заради, али остали део године је тежак", каже саговорник за Блиц који поседује неколико апартмана.

Додаје да је раније могао од овог бизниса солидно да живи, да школује децу, али да сада мора да размишља о алтернативним пословима. Причао је и о другим проблемима са којим се сусретао, а који штете власнику некретнине.

"Уобичајено је да гости однесу мале сапуне, шампоне и слично, али људи све више узимају чисту постељину, украсну декорацију са стола, папуче, пеглу, фен али и посуђе", јада се саговорник, којег набавка тога доста кошта.

Истиче да је оним власницима који не живе на Златибору тешко и да нађу особу од поверења за одржавање апартмана. Због тога се дешава да се злоупотреби одсуство власника, те помоћно особље издаје стан мимо знања власника и узима новац себи.

Фото: Дневник (Филип Бакић)/Златибор

Цене апартмана на Златибору

За оне који дуго времена нису били на Златибору, рецимо десетак година, поновни долазак би био шок, готово не би препознали најпознатију српску планину због количине новоизграђених објеката.

Изнајмљивање апартмана на Златибору у просеку кошта 40 евра по ноћењу, посматрајући актуелну понуду на интернету. Све се више могу наћи и апартмани за 20 евра по ноћењу, што је за ово туристичко место јако повољно, сматрају многи. На пример, за тај новац се може изнајмити студио за 2 особе са великим брачним креветом. Налази се у једном од нових, модерних објеката. Комплетно је опремљен, има терасу. На захтев гостију, доступан је креветац за бебе. Нешто већи студио је овде и скупљи и кошта 25 евра.

Ко жели атмосферу топле планинске куће, може боравити у таквој кући за 22 евра. Апартман за 2 госта је око 1,5 километара удаљен од Краљевог трга, а исто толико од аутобуске станице и пијаце.

Апартман за 4 особе се може изнајмити за 30 евра. Површина му је око 50 квадрата и ту су смештена два кревета. Ако желите да будете "неколико минута пешке" удаљени од центра Златибора, можете на популарној платформи да изнајмите модерно опремљен апартман за 40 евра. Он садржи хидромасажну каду, балкон, спаваћу собу, кухињу са новим уређајима.

За спа и велнес третмане уз апартман у новоизграђеном комплексу, такође у центру, треба да издвојите 56 евра за ноћ. Бесплатан паркинг вам је такође обезбеђен.

"У сезони, гости могу да уживају у домаћим производима – поврћу, које је домаћим засадио у стакленику који се налази на плацу", наведено је у опису огласа.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

"Много сам више волео тада Златибор, него сада"

Некима се допада, некима не, али урбанизација је коренито изменила пејзаж Златибора, па и цене некретнина (и издавања и продаје) прате ту слику.

"Цене су веће скоро 3 пута него што је то био случај 2013. године. Много сам више волео тада Златибор, него сада. Та планина је једноставно доживела бум у последње 3-4 године", рекао је Милић Ђоковић, проценитељ за некретнине за "Блиц Бизнис".

Према подацима са сајта "Некретнине.рс", цена квадрата на Златибору се креће од 1.250 евра по метру квадратном до чак 2.500 евра. Без обзира на ту цифру, апартмани се продају још у изградњи и то директно од инвеститора.

Њихова продајна цена је на овој планини око 44.000-50.000 евра. У питању су некретнине од око 30 до 40 квадрата. Примера ради, један од 36 квадратних метара продаје за 50.400 евра, како се наводи на једној страници.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Дакле, куповина непокретности на Златибору је и даље на цени, планина и даље остаје атрактивна али је питање издавања за власнике добило нову сенку и остаје да се види може ли нешто да драстично угрози овај пословни модел.

BLIC / NADA MATIĆ

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести