У Србији обележен Дан безбедности хране: Намирнице под контролом

У свету је први пут обележен Дан безбедности хране, а у Србији су тим поводом Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и УСАИД организовали конференцију на којој се разговарало о напретку у јачању система безбедности хране.
hrana
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Савремена брза размена и трговина доносе храну с различитих страна света на домаће тржиште, а учесници скупа наглашавају да је у таквим условима неопходна сарадња произвођача и належних за контролу безбедности хране.

Циљ Светског дана безбедности хране, који су прошлог децембра установиле УН на иницијативу ФАО и Светске здравствене организације, јесте подизање свести о тој теми и спровођење акција за унапређење безбедности хране на глобалном нивоу.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић је на конференцији која је окупила представнике контролних тела, произвођаче, прерађиваче и оне који храну стављају у промет, нагласио да ресорно министарство и све надлежне институције интензивно раде на јачању система безбедности хране.

Србија је, каже Радошевић, усвајањем измена и допуна Закона о безбедости хране у марту ове године начинила крупан корак напред у придруживању ЕУ и њеним стандардима у тој области.

– Изменама закона јасно смо указали на поделе надлежности између Министарства пољопривреде и Министарства здравља и унапредили система контроле у целом ланцу исхране – поручио је Радошевић. – Подигли смо и појачали одговорност субјеката у безбедности хране.

Подсетио је на то да је крајем 2018. акредитована лабораторија за испитивање квалитета млека у оквиру Дирекције за националне референтне лабораторије, а очекује се у наредном периоду успешан завршетка процеса акредитације и националне лабораторије за испитивање безбедности хране.

Измене закона су, како је навео, створиле правни основ да министарства пољопривреде и задравља усвоје више правилника из области хигијене хране, декларисања хране и воде за пиће, и других.     

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести