У Србији расте тражња за становима, а расту и цене

БЕОГРАД: У другом кварталу ове године забележен је пораст тражње станова, али и њихових цена како у новоградњи, тако и у староградњи, а задржао се и тренд куповине викендица око Београда и Новог Сада, који је почео прошле године током пандемије вируса корона.
stanovi
Фото: Dnevnik.rs

То је за Танјуг изјавила начелница Одељења за процену и вођење вредности непокретности РГЗ-а Драгана Милићевић Секулић и додала да је у Београду просечна цена станова у новоградњи порасла за 14 одсто, а у староградњи за 10 одсто у односу на други квартал претходне године.

Како квартални извештај даје приказ о стању на тржишту непокретности и у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, Секулић је навела да је просечна цена станова у новоградњи у Новом Саду порасла за 13 одсто, у Нишу за шест одсто, а у Крагујевцу за осам одсто у односу на други квартал 2020.

Када је реч о староградњи, у Новом Саду забележен је пораст просечне цене од 10 одсто, у Нишу за девет одсто, а у Крагујевцу за седам одсто, навела је Секулић.

На нивоу београдских општина, највећи раст просечне цене станова у новоградњи забележен је на Палилули од 31 одсто, затим на Вождовцу за 25 одсто, док је Чукарица имала смењење просечне цене станова у новоградњи за четири одсто.

Секулић каже да је на територији осталих београдских општина пораст просечних цена станова био умеренији.

Код просечне цене станова у староградњи највећи прораст забележен је на Врачару и износи 16 одсто, а затим у Чукарици и Земуну по 12 одсто и Старој Раковици 11 одсто.

"Најјефтинији станови у староградњи и новоградњи су на територији општине Стара Раковица и коштали су просечно 1.138 евра по метру квадратном у старограњи и 1.369 евра по метру квадратном за цену станова у новоградњи", рекла је Секулић.

Истиче да је у Београду 39 одсто прометованих станова у другом кварталу ове године плаћено кредитним средствима.

У односу на други квартал прошле године, када је због ванредног стања и ограниченог кретања грађана дошло до смањења куповине и продаје станова, промет станова ове године у односу на тај период на нивоу државе био је за 91 одсто већи, каже Секулић.

Подсећа да се ситуација променила већ од друге половине маја и да је до краја 2020. забележен већи број закључених уговора него раније.

"У другом кварталу 2021. године РГЗ-у је достављено просечно око 16.000 уговора месечно. Укупан број уговора који је регистрован износио је 37.153 и то је повећање од 84,5 одсто", рекла је Секулић.

Када је реч о викендицама, Секулић каже да је прошле године промет викендица био знатно виши током другог квартала, а и ове године у односу тај број забележено је повећање од осам одсто.

"Оно што смо прошле године закључили и оно што се потврдило и у овом кварталу то је да се викендице више прометују у околини Београда и Новог Сада, односно у околини места становања и такву ситуацију смо имали и овог пута", закључила је Секулић.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести