У Србији свега три посто кућа и станова осигурано од поплаве

БЕОГРАД: У Србије је 2-3 процента домаћинстава осигурано од поплава а укупно је осигурање имовине има испод 10 процената домаћинстава, рекао је данас за Танјуг генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић.
Poplava u Titelu/V. Fifa
Фото: Поплава у Тителу Фото:В. Фифа

Он каже да у Србији тек свака 3-4 полиса осигурања има и допунско осигурање од поплаве и додаје да је посао друштава за осигурање да дођу до сваког осигураника и да објасне да је полиса осигурања инвестиција, а не трошак, и да полиса није скупа.

"Објекат, стан или кућа, од 50 квадратних метара може да се осигура са допунским ризиком поплаве у цифри од 30 до 40 евра на годишњем нивоу", рекао је он.

Додаје да је проблем, јер држава, према штетама од поплава, врло често изађе пре осигуравача и понуди грађанима покривање штета.

"Држава никако не би смела да покрије штету, држава треба да помогне унесрећеном грађанину, али никако да покрије штету - јер је штета посао осигуравача", рекао је он.

Осигуравачи сматрају да је поражавајућа и статистика осигуравања пољопривреде али је ипак ту стање нешто боље јер је држава помогла па се осигурава мало већи проценат пољопривредних домаћинстава.

"Држава је помогла, заједно са осигуравачима, изашла у сусрет осигураницима, и на територији целе Србије субвенција за то осигурање је 40 процената. Министарство пољопривреде је, што је за похвалу, проценило пет округа у Западној Србији који су најчешће погођени разним катастрофалним дешавањима везаним за пољопривреду и ту је субвенцију подигло на 75 процената", објаснио је Јовановић.

Додао је и да неке локалне самоуправе додатно субвенционишу то осигурање па је цела полиса осигураника покривена субвенцијом.

"Међутим и ту се појављује проблем, наши људи још увек немају поверење у осигуравајуће компаније и врло често морамо да објаснимо да то што су релативно јефтино, или потпуно бесплатно добили - не носи никакав ризик него искључиво у интересу њих као осигураника", рекао је Јовановић.

Због глобално гледано катастрофалних ризика који су све чешћи неке државе су прописале обавезност осигурања имовине од катастрофалних ризика, што би могло да буде решење и за Србију.

"То може и привремено да буде, на пар година, после тога се стекне навика грађана да наставе да купују полису, и ти катастрофални ризици а првенствено су то поплаве, земљотреси имају апсолутно покриће", рекао је он и додао да би у том случају полиса осигурања била мање од 10 евра.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести