У среду почиње сајам лова и риболова и сајам екологије

Међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије биће одржани од среде, 28. септембра до недеље, 2. октобра.
е
Фото: Новосадски сајам, промо

Наступиће око 100 излагача из Србије, Мађарске, БиХ и Аустрије. Уз изложбену поставку у халама и на отвореном делу Сајмишта биће организоване стручне активности, радионице, едукације, а излагачи најављују и бројне занимљивости, такмичења и атракције. За посетиоце са купљеним улазницама, Новосадски сајам је у сарадњи са излагачима организовао Поклон-игру са вредним наградама.

- Покрајински секретаријат као ресорни секретаријат пружиће пуну подршку када је реч о организацији Сајма лова и риболова и Сајма екологије. Када говоримо о неким резултатима Покрајинског секретаријата, у делу ловства, само у 2022. години је опредељен износ од 75 милиона динара, а од 2011. године је  опредељено је око 430 милиона динара управо за промоцију и развој ловства. Поред тога сматрамо још битнијим да је у том периоду утврђено 157 ловишта, тако да смо на неки начин не само утицали на развој ловства већ и на заштиту дивљачи и њеног станишта - рекао је помоћник Покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Петар Самоловац.

- Ми традиционално учествујемо на Сајму лова и риболова, а ове године смо се потрудили да направимо још бољи штанд. Прошле године је био на 160 квадрата, а ове године ће бити на три спрата и 307 квадрата. На штанду ћемо приказати 80 трофеја из овогодишње рике јелена и 5 или 6 дермопрепарата где ћемо приказати екотип јелена из сремских шума и екотип јелена из Баната, из Делиблатске пешчаре јер такви јелени имају и преко 300 килограма. У оквиру Сајма екологије, на централном делу нашег штанда ћемо приказати два заштићена подручја, то су Горње Подунавље и Обедска бара, док ће на штанду „Изложба ловне фауне Републик Србије“, од 600 приказаних трофеја, 111 ће бити наших – рекао је директор ЈП Војводинашума, Роланд Кокаи и најавио десето такмичење гађања глинених голубова које ће бити одржано у Каћкој шуми, прославу 20 година постојања  Војводинашума и традиционално спремање ловачког паприкаша.

-  Наш Савез је један од старијих Савеза који ће у децембру прославити јубилеј - 100 година постојања. У част тог јубилеја, отвара се први Музеј ловства у Србији. Тај Музеј нам јако пуно значи јер ће он бити едукативног карактера; не само музеј као музеј, већ је замишљен да буде у сврхе едукације и промоције ловства. У изради тог Музеја, изузетно велику помоћ имамо од Војводинашума. Организоваћемо Донаторско вече где ћемо прикупљати трофеје које ће донети наши ловци да оставе на трајно чување  Музеју ловства Војводине рекла је заменица председника Ловачког савеза Војводине,Сања Момчиловић Богнич. Она је најавила је  да ће на штанду Ловачког савеза Војводине бити одржан и Меморијал Јарославу Папу уз поставке фотографија овог великог  фотографа и пријатеља природе.

- Питање унапређенеја животне средине је веома важно, и Град Нови Сад изузетну пажњу посвећује овим сајмовима, и редовно учествује. Наша циљна група су деца и сваке године па и ове, организујемо радионице за децу нижих разреда основних школа, тако да ако је неко посетио штанд Градске управе, могао је да види да је веома динамично и интересантно. Имамо обећање да ћемо ове године добити једну интерактивну игрицу у којој ће деца моћи сама да учествују, али ће такође моћи и одрасли да им се прикључе, рекла је в.д. начелника Градске управе за заштиту животне средине, Драгица Бранковић, и најавила конференцију на којој ће промовисати истраживачке и развојне пројекте као и још много интересантних дешавања на штанду Управе.

- Свакако да смо се потрудили да овогодишњи ЛОРИСТ буде квалитетан и да заинтересује наше посетиоце. Припремили смо стандардни излагачки део у Хали 1, где се налазе најважнији сегменти везани за лов и риболов. Ловци знају да је у току припрема пред ловну сезону која ускоро почиње, тако да је ово идеалан тренутак да се опреме по специјалним сајамским попустима и погодностима које наши излагачи нуде. У оквиру Сајма екологије, код Теретног улаза 1, Новосадског сајма, биће нправљено Рециклажно острво, које ће послужити  као  један вид едукације за најмлађе, с обзиром да екологија постаје све значајнија у нашим животима, рекао је генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић.– Оно што је новина, поред Хале 1 и Ауле које су традиционално излагачке, ове године смо укључили и Халу “Мастер“, а биће прилика за све посетиоце да погледају штанд којим су се држава Србија и Министарство пољопривреде представил на Светској изложби трофеја у Будимпешти, прошле године, под називом ONE WITH NATURE, с тим што ће тај штанд, код нас на Новосадском сајму бити још већи. Код нас ће бити на готово 500 м2; тамо је било 500 трофеја, код нас ће бити 620 трофеја. Од пратећих садржаја који ће бити одржани на Сајму лова и риболова, моћи ћете видети Коњички турнир у препонском јахању, обраду меса дивљачи, дружење са соколарима, Изложбу фотографија паса мешанаца, дефиле ловачких паса, прву ловачко-кинолошку школицу, за најмлађе биће приказана демонстрација вабљења, организована  школица риболова, радионице, прављење играчака од рециклираног материјала итд.

На Сајму лова и риболова и Сајму екологије, који ће бити приређени од 28. септембра до 2. октобра, за све посетиоце са купљеним улазницама Новосадски сајам је, у сарадњи са излагачима, организовао Поклон-игру.  Цена појединачне карте је 350 динара. Улазнице за колективне посете (најмање 15 особа), као и оне за колективне посете ђака и студената, пензионере и децу од 7 до 12 година коштају 300 динара. За колективне посете неопходно је доставити најаву са бројем посетилаца - на меморандуму удружења, задруге, школе или факултета, са печатом и потписом овлашћеног лица.

Радно време сајмова од 28. септембра до 1. октобра је од 10 до 19 часова. У недељу, 2. октобра радно време за посетиоце биће од 10 до 17 часова.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести