У суботу почиње Пољопривредни сајам у Новом Саду

НОВИ САД: На Новосадском сајму у суботу ће почети 88. међународни пољопривредни сајам, 53. међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије.
sajam
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, ilustracija

За Новосадски сајам то су прве приредбе организоване на традиционалан начин после пуних 18 месеци.

Генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић најавио је за суботу у 11 сати отварање изложби.

"Приредбе ће понудити све до сада познате и уобичајене сегменте које организујемо - представљање излагача у затвореном и на отвореном простору Сајмишта, Изложбу пољопривредне механизације, стручне и пословне скупове, презентације и промоције, како у Конгресном центру "Мастер", тако и на штандовима излагача", рекао је Цветковић.

Он је навео да су наступ најавили мали пољопривредни произвођачи, али и велике компаније из 17 земаља.

Колективне изложбе ће организовати - Чешка, Италија, Шпанија, Холандија, Мађарска, БиХ, Белорусија, Русија и Пољска.

"Биће ту и Б2Б састанака и такмичења. На Сајму лова и риболова биће понуђена комплетна опрема за лов, риболов и рекреацију, док ће Сајам екологије бити богат едукацијама и радионицама", рекао је Цветковић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, традиционално је покровитељ Националне изложбе стоке, највеће изложбе тог типа на Балкану, од пре две године и Изложбе генетских потенцијала. Годинама подржава и Изложбу органских производа и производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“, и крафт пива. Као и претходних година, на штанду Министарства биће могуће доћи до свих важних информација.

"Полазећи од броја регистрованих пољопривредних газдинстава у Републици Србији и оних који су ангажовани у пољопривреди, полажећи од учешћа и доприноса у пољопривредној производњи и у прехрамбеном сектору у домаћем бруто производу, полазећи од доприноса девизном приливу неминовно долазимо до закључка да ми имамо потенцијале и да имамо пољопривредну производњу као перспективну. Да бисмо је даље развијали и учинили још успешнијом у њу морамо улагати, развијати је, модернизовати и промовисати. Управо су манифестације попут Пољопривредног сајма у Новом Саду прилика за то", рекао је државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић.

Земља партнер Пољопривредног сајма је Република Чешка која је са Новосадским сајмом од почетка пандемије, била је уз Сајам на првом Пољопривредном сајму организованом у онлајн формату, на платформи ЕџпоОнлине.рс. Сада организују и колективну изложбу, доносе искуства, знања, информације, али и прехрамбене производе.

"То што смо овде присутни и то у форми националног штанда и то што ме је моје министарство пољопривреде послало у Србију само је доказ колики значај Чешка даје овом региону и Србији. У оквиру нашег штанда излагаће 13 чешких компанија разних профила, од производње до продаје опреме до хране и пића", рекао је Владимир Вања, пољопривредни аташе Републике Чешке.

Пољопривредни сајам, Сајам лова и риболова и Сајам екологије примаће вакцинисане и невакцинисане посетиоце.

Вакцинисани ће приликом уласка приказивати Дигитални зелени сертификат - потврду о вакцинацији.

Они који нису вакцинисани у круг Сајма могу да уђу уз потврду о прележаном ковиду 19, негативан ПЦР тест или негативан антигенски тест.

За оне који не поседују наведене документе Новосадски сајам је, у сарадњи са Градом Новим Садом, обезбедио брзе антигенске тестове који су већ урачунати у цену карте и неће бити додатно наплаћивани. Тестирање ће бити обављано, у сарадњи са Домом здравља Нови Сад, приликом уласка у круг Новосадског сајма, а процедура неће трајати дуже од 10 минута, обавештавају и Новосадског сајма.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести