У влади настављени преговори о Фијату

БЕОГРАД: Како је било најављено, у  Влади Србије су данас настављени  преговори представника пословодства Фијата, Штрајкачког одбора и премијерке Ане Брнабић.
vlada srbije, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Преговорима присуствује и министар привреде Горан Кнежевић.
Прва рунда тројних преговора је одржана јуче, а према првим оценама разговори су били конструктивни.
Представници компаније ФКА Крагујевац изазили су спремност организовања посебне Комисије, у којој ће учестововати и представник штрајкачког одбора, а која ће имати за циљ да се изврши анализа свих процеса рада у тој компанији ради евентуалне оптимизације пословања и исправљања свих могућих недостатака.

То је речено у саопштењу након састанка у Влади Србије после јучерашњих разговора.
Како је речено било је речи о четири захтева које је штрајкачки одбор поставио пред руководство те компаније, а преговори ће се наставити и у наредним данима, када ће се о свакој тачки посебно разговарати. 

Подсећа се да се ради о анализи процеса и евентуалној оптимизацији рада, обезбеђивању ноћног превоза за раднике који остају прековремено, као и могућностима за повећање плате и исплате бонуса ефикасности. 
Председник Штрајкачког одбора фабрике Фијат Зоран Марковић је јуче рекао да не може да износи детаље, јер су разговори у току, али је оценио да су преговори конструктивни.

"Због преговора нисмо у могућности да дајемо изјаве. Позвао сам неке колеге да не дајемо изјаве, пошто се разговори са компанијом настављају. Кренули смо у преговоре на конструктиван начин, како бисмо нашли решење за излаз из ове ситуације", рекао је Марковић новинарима.
"Сва питања биће решена у преговорима", подвукао је Марковић.
Премијерка Ана Брнабић раније је предложила, с обзиром да има доста тема о којима мора да се разговара, континуитет у разговорима у току наредних дана како би се пронашло најбоље решење.

Она је, на почетку преговора у Влади Србије, захвалила радницима на  одлуци да прекину штрајк и наставе са производњом, као и руководству компаније на отвореној комуникацији у претходном периоду.
 У име Владе Србије учествовали су, поред премијерке, министри привреде и рада Горан Кнежевић и Зоран Ђорђевић, у име компаније Фијат генерална директорка Силвија Вернети, а у име запослених председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић.

Преговорима је претходио разговор у Скупштини града Крагујевца, вођен иза затворених врата, председнице владе и представника штрајкача у "ФЦА Србија" где је производња обустављена 27. јуна.
На том састанку договорено је да у влади почну преговори са послодавцем, а да се радници врате у погон.

Почињу преговори пословодства и радника Гоше у влади

Преговори пословодства и штрајкача у Фабрици шинских возила "Гоша" из Смедеревске Паланке почињу данас у Министарству привреде.
Директор Гоше Милутин Шћепановић је рекао Танјугу уочи састанака да ће главна тема бити обустава штрајка и почетак производње.
Он је истакао да Гоша има новац, с обзиром на већ произведену робу која треба да се извезе за иранске железнице, а раније је најавио могућност да се нађе решење  за репрограм дуга фабрике у висини од 512 милиона динара, колико Гоша дугује држави. 

Шћепановић очекује да ће бити постигнут договор о прекиду штрајка који траје већ 114 дана. 
Управа и запослени у Гоши су одлучили да радни спор, који је резултирао дуготрајним штрајком радника, решавају мирним путем и јуче су започели преговоре, уз посредовање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Радници "Гоше" су већ скоро четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, и повезивање стажа.
У Агенцији је Танјугу речено да су јој се представници послодавца и штрајкачки одбор обратили заједно, подношењем заједничког Предлога за покретање поступка мирног решавања радног спора.

За поступајућег миритеља у случају одређен је професор Живко Кулић, уписан у Именик миритеља и арбитара Агенције.
Гоша је с Владом Србије разговарала о опцијама за решавање проблема који ће бити размотрени на данашњем састанку.
Шћепановић је раније изјавио да је рекао радницима да фабрика има новац за старе плате и да им се све надокнади.
"У Гоши је штрајк због 19 неизмирених плата, које су у претходном периоду обрачунате и због доприноса који није уплаћиван 4,5 година. То су наша два основна захтева и ми радимо да обезбедимо и једно и друго", навео је.

Гоша има уговоре које треба да реализује са Железницама, са страним партнерима, Ираном, Хрватском... и да долазе Иранци за десет дана, те да ће то бити посао за две године.
"Имамо програм са Иранцима, и кад њима извеземо оно што је већ произведено - од тога ћемо измирити заостале плате у највећем износу, од преко 70 одсто", додао је Шћепановић

Радницима, иначе, фабрика дугује 17 плата, запослени штрајкују већ 110 дана, а у просеку Гоша сваком раднику дугује између 500.000 и 600.000 динара.  
Корпорација Гоша некада је имала 12.000 радника, широм бивше Југославије, производила је мостове, возове, пруге, конструкције, извозила у свет.  
Гоша је приватизована 2007. године, власник је словачка фирма ЖОС Трнава, а радници тврде да по две до три хиљаде динара примају у "неухватљивим интервалима".

Гоша има нешто више од 1.000 радника, који плате не примају редовно, а већина хала и машина пропада. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести