Учешће од 10 одсто за куповину првог стана подстицајна мера

БЕОГРАД: Одобравање стамбених кредита за куповину првог стана са учешћем од 10 одсто је подстицајна, тржишна и добра мера, сматрају у Удружењу банака Србије (УБС).
stanovi izgradnja
Фото: Tanjug (video)

За банке је то добра прилика да сагледају своје могућности и сходно томе презуму ризик, рекао је за Танјуг генерални секретар УБС Владимир Васић.

Одобравање таквих кредита, које је летос препоручила Народна банка Србије, прва је почела Банка Поштанска штедионица, а на тај корак одлучила се и Рајфајзен банка.

Банка Поштанска штедионица је од друге половине јуна купцима првог стана омогућила стамбене кредите уз смањено уцешће које износи 10 одсто.

У тој државној банци за Танјуг наводе да су, када је реч о куповини прве непокретности на кредит, полазни трошкови и само учешће до сада често представљали препреку клијентима код доношења овако важне животне одлуке.

Напомињу да је управо правовремена Одлука НБС створила регулаторни простор за модификацију и смањење потребног учешћа овом спечифичном сегменту купаца.

Резултати после пет месеци примене, мерено бројем примљених и реализованих кредита са 10 одсто учешћа, говоре о изузетном интересовању за ову врсту производа, што само потврђује чињеницу да су донете мере јако добро таргетиране и евидентно дају очекиване резултате, кажу у Банци Поштанска штедионица.

Када је реч о висини каматних стопа на стамбене кредите, у тој банци напомињу да је она остала иста, јер висина учешћа нема утицаја на висину каматне стопе.

У Рајфајзен банци кажу да су у своју понуду уврстили стамбене кредите са 10 одсто учешћа у складу са препоруком НБС, а да је тај модел стамбеног кредита намењен само за куповину првог стана.

Тренутно у обради имамо око 15 захтева за овај модел стамбеног кредита, наводе у Рајфајзен банци.

Кажу да је тражња за стамбеним кредитима генерално у порасту, а да се огледа у расту броја захтева које банка добија за финансирање.

У тој банци кажу да може да се очекује да ће се повећати тражња и за овај модел кредита јер је, како објашњавају, у питању кредит по повољнијим условима којим се стимулише куповина првог стана и решавање битног животног питања.

Када је реч о условима, наводе да је за ту врсту кредита потребно учешће минимум 10 одсто од износа купопродајне цене, а да је максималан износ кредита одређен кредитном способношћу клијента, односно одређује се на исти начин као код кредита који имају веће учешће.

Максимални рок отплате је, како додају, 360 месеци, а каматна стопа је непромењена у односу на стандардни модел стамбеног кредита у Рајфајзен банци.

Генерални секретар УБС Владимир Васић каже да је добро да банке дају ту могућност, али да сам клијент треба да одлучи када сагледа висину учешћа, дужину трајања кредита и висину месечне рате.

Ниже учешће на стамбени кредит, објашњава, на дужи временски период може да значи нижу месецну рату и клијент треба да одлучи да ли му то одговара и изабере шта му је погодније.

Подсетио је да и даље за оне које купују прву непокретност важи повраћај 10 одсто од ПДВ-а, те да и ту могућност треба укалкулисати приликом доношења одлуке.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести