Удружења туристичких агенција: Банкроти су очекивани

БЕОГРАД: Неколико удружења туристичких агенција данас је осудило тендециозне изјаве у медијима о лошим намерама власника туристичких агенција да покрену стечајеве, како би избегли обавезе према повериоцима и путницима, указујући да су банкроти очекивани.
Turisti Novom Sadu Foto: R. Hadžić
Фото: Туристи Новом Саду Фото: Р. Хаџић

"Банкроти су очекивани, јер агенције не могу да послују последњих девет месеци и на то смо упозоравали све за које смо сматрали да су надлежни, али је реакција изостала", наводе у заједничком саопштењу Удружење туристичких агенција Србије (УТАС), Асоцијација независних туристичких агенција Србије (АНТАС), Национална асоцијација туристичких агенција Србије (YУТА) и Удружење рецептивних агенција (УРА).

Истичу да је њихов приоритет заштита интереса путника који су им указали поверење и апелују на удружења за заштиту потрошача да покажу разумевање и помогну да путници, а њихови штићеници, не остану оштећени.

У саопштењу подсећају да туристичке агенције послују скоро потпуно без прихода од марта и то ће се сигурно наставити и наредних неколико месеци, све до смиривања пандемије вируса корона.

"Од почетка кризе указујемо на проблем у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, код других надлежних институција и у јавности. Јасно смо рекли да ће неке агенције банкротирати због финансијских проблема и да ће то довести у питање и потврде о заменским путовањима и враћање новца путницима, али је реакција државе изостала", наводе удружења.

Зато, како истичу, банкроти агенција нису изненађење већ очекивана последица немогућности пословања у последњих девет месеци, потпуне блокаде рада након изостанка законске регулативе због истицања гаранција путовања у октобру ове године, те неизвесности пословања у догледном периоду због актуелне пандемије.

Подсећамо, каже се у саопштењу, да су сва удружења туристичких агенција, и посебно и заједно, тражили секторске мере помоћи које би помогле агенцијама да опстану, сачувају радна места и наставе пословање кад се стекну услови.

"Ни један предлог није одобрен, а изостале су и оне мере које нису захтевале додатна издвајања у буџету Републике као што су мораторијуми на кредите и убрзано издавање кредита за ликвидност Фонда за развој", закључује се у саопштењу четири удружења и асоцијације туристичких агенција.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести