Угоститељи и ивент индустрија траже помоћ, најавили протест

БЕОГРАД: Представници удружења угоститеља, ивент индустрије, ноћних клубова и барова, салона венчаница данас су на конференцији за медије указали да су због немогућности да раде егзистенција стотине хиљада породица доведена у питање и затражили финансијску помоћ државе.
r
Фото: Pixabay.com

Кажу да би ако добију помоћ барем могли да измире обавезе према држави и плате рачуне, који стижу иако не раде.

Најавили су да ће у супротном 12. априла, у 16.30 часова, одржати протест испред Владе Србије како би указали на тежак положај у коме су се нашли због пандемије.

Представник Удружења ноћних барова и клубова Миша Релић је истакао да се од државе не тражи помоћ како би стекли профит, већ да би могли да измире обавезе према њој, те би се велика већина тог новца опет вратила држави.

Представник ивент индустрије Бошко Бубања каже да запослени у овом сектору 13 месеци немају никаквих прихода, као и да се често дешава да су читаве породице укључене у ове послове.

Навео је да је, како је рекао, 35.000 свадби "на чекању" и предложио да се ивент центри ставе у исту категорију као и кафићи и ресторани и да раде као и они, уз примену прописаних епидемиолошких мера.

"Ми не желимо да протестујемо. Можда би решење било да се уведе мораторијум на наша плаћања, па да размислимо о одустајању од протеста", рекао је Бубања.

Иако кафићи и ресторани повремено раде, то је мало, каже Дарио Прпић и додаје да је запосленима у овом сектору од када је пандемија почела заправо ускраћено око 70 одсто радног времена.

Запосленима у салону венчаница нико није забрањивао рад, али будући да свадби скоро и није било практично нису могли да раде.

Представница Удружења салона венчаница Виолета Шоћ је навела да њена бранша не ради од новембра 2019, када је завршена сезона за ту годину.

"Онда се надовезала пандемија и према рачуници коју смо правили, нама је промет опао за око 85 одсто", рекла је она.

Додала је да је огромна већина запослених, а чине их углавном жене, отпуштено и да су на радним местима остале само труднице и породиље којима послодавци нису смели да дају отказ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести